Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Agriterra laat zien in 2008 alles gedaan te hebben wat ze beloofd had. Het programma Boeren tegen Armoede maakt de verwachtingen waar. Dit programma ter ondersteuning van boerenorganisaties in ontwikkelingslanden ging in 2007 van start met een subsidie van de Nederlandse overheid van €50 miljoen. De verwachting was dat de rest van het benodigde geld in de loop van de tijd binnen zou komen van andere overheden.

 

Dat valt tegen. Vooral afgezet tegen de vraag uit ontwikkelingslanden die sterk toeneemt. Boeren daar organiseren zich razendsnel. Voor de Wereldbank had Agriterra in 2007 becijferd dat 19% van de boeren wereldwijd georganiseerd was. Uit de huidige cijfers blijkt dat de bestaande organisaties groeien met meer dan 10% per jaar. Bovendien zijn sinds de start van het programma al zo’n 5.000 nieuwe basisorganisaties gevormd.

 

Agriterra en de alliantie AgriCord, waartoe Agriterra behoort, voeren het Boeren tegen Armoede programma gezamenlijk uit. In 2008 hebben ze €24 miljoen besteed aan de versterking van boerenorganisaties. En dat op zo’n manier dat deze clubs niet afhankelijk zijn geworden van donorgeld. Integendeel, hun financiële onafhankelijkheid blijkt te zijn gestegen met 12,5%.

 

Agriterra zelf kon de 54% groei ten opzichte van 2007 goed bolwerken en wel met relatief minder mensen. De AgriCord-groep als geheel verdubbelde bijna haar activiteiten ten opzichte van vorig jaar. Meer dan 500 deskundigen stonden hun collega’s in ontwikkelingslanden bij met advies. Bovendien zijn veel meer kleinere projecten uitgevoerd. Deze kwamen ten goede aan 1,5 miljoen boeren, een aantal dat het dubbele is van wat men verwachtte.

 

In het algemeen slaagden de landbouworganisaties er goed in hun leden in de dorpen te bereiken. Agriterra zorgt ervoor dat er sterke plattelandsorganisaties ontstaan die de belangen behartigen van hun leden. Inmiddels hebben deze verenigingen steeds meer aandacht voor dienstverlening aan hun leden. Boeren tegen Armoede draagt voor 35% bij aan directe armoedebestrijding. De inkomens van de betrokken boeren, waarvan 41% vrouw is, stijgen flink.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief