‘Groen en groei gaan wél samen’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

“De reden dat we te weinig aan klimaatverandering doen, is niet het gebrek aan bewijs dat klimaatverandering bestaat. De reden is dat we denken dat werken aan een beter klimaat de economie bakken met geld gaat kosten.” Maar dat hoeft niet zo te zijn, betoogde Felipe Calderon, oud-president van Mexico en voorzitter van de Global Commission on the Economy and Climate, vandaag, tijdens een bijeenkomst bij VNO-NCW in Den Haag.

“2014 was het warmste jaar dat we ooit hebben gehad op aarde en decennium na decennium verbreken we de warmterecords. Dat klimaatverandering gaande is en dat dat grote gevolgen heeft, daarover hoeven we niet meer te discussiëren. Nu moeten we het hebben over de economie,” stelt  Calderon. Hij is in Nederland om het prestigieuze rapport “Better Growth better Climate: the New Climate Economy report” toe te lichten aan politiek en bedrijfsleven in Nederland. Het rapport kwam uit tijdens de Klimaattop in september 2014 in New York.

Shell
De Global Commission on the Economy and Climate was belast met de vraag: “Kunnen economische groei en een beter klimaat hand in hand gaan?” ‘Ja’, is de conclusie. “Ook als het antwoord ‘nee’ was, dan hadden we het gezegd,” benadrukt commissielid Chad Holiday. Als bestuurslid van Shell zou je de Amerikaan niet direct verwachten in een commissie over klimaatverandering. De leden van deze commissie waren dan ook geen klimaatexperts, maar voornamelijk voormalig staatshoofden en vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven. Hun eerste zorg was de economie en het behouden van groei.

Volgens Holiday is het begrijpelijk dat bedrijven niet investeren in hernieuwbare energie en duurzame innovaties. “Sinds 2008 is de economie onvoorspelbaar. Er zijn onverwachte schommelingen in de energieprijzen en overheden voeren geen consistent beleid uit. Logisch dat ondernemers wachten met investeren.” Toch is nú het moment om de overstap naar de ‘nieuwe economie’ te maken. De kosten van het investeren in oude technologieën zullen altijd hoger uitvallen, zo heeft de commissie berekent.

15 jaar
Volgens de auteurs van het rapport, waaronder ook de gerenommeerde klimaat-econoom Nicholas Stern, moeten we binnen 15 jaar een ommekeer maken naar een nieuw economisch model met lage CO2 uitstoot. Dat is haalbaar en dan blijven de gevolgen voor het klimaat beperkt. Drie systemen moeten hiervoor veranderen.

Ten eerste zijn dat de steden. “Barcelona en Atlanta hebben evenveel inwoners en toch stoot Atlanta vijf keer zoveel CO2 uit,” zegt Calderon. Steden moeten compacter zijn, met een veel betere infrastructuur. Verder moeten we slimmer gebruik maken van land en moet ontbossing stoppen. Het derde grote systeem dat op de schop moet is de energievoorziening. “De-carbonize de energiesector, niet de-energize,” benadrukt Calderon. Hoe meer we de transitie uitstellen, hoe duurder het zal zijn, stelt de gepassioneerde voorzitter.

Tik op de vingers
Uit de zaal, voor een groot deel gevuld prominenten in grijze pakken als Dick Benschop (Shell), Jan Peter Balkenende (Dutch Sustainable Growth Coalition) en Pieter van Geel (Energiefonds Overijssel), kwamen voornamelijk instemmende geluiden, naast een paar kritische vragen over implementatie van het rapport, waar de commissie diplomatiek omheen draait. Wel kreeg staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu een tik op haar vingers van Calderon,  na een vraag over het belangrijke aandeel dat de fossiele energiesector heeft in het vullen van de Nederlandse staatkas. Hoewel zij in haar speech nog stelde dat andere landen met afgunst kijken naar het Nederlandse energieakkoord zegt Calderon: “Ik was geschokt te horen dat Nederland maar 5% hernieuwbare energie produceert. Ondanks alle innovatie en middelen die Nederland tot z’n beschikking heeft!” Begin met hierin te investeren, is het advies van Calderon aan de Nederlandse regering.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons