Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Iedereen herinnert zich de olieramp in de Golf van Mexico uit 2010. Na een ontploffing op het boorplatform van BP stroomde miljoenen liters ruwe olie de oceaan in. Het veroorzaakte een milieuramp van ongekende grootte. In Californië heeft de afgelopen maanden een ramp van vergelijkbare orde plaatsgevonden.

Het gaslek dat Californië sinds oktober bedwelmde onder een wolk methaangas werd onlangs gedicht. Inmiddels is de rook opgetrokken en kan de schade worden opgemaakt. Met vliegtuigjes vlogen onderzoekers drie maanden boven het lek in Alison Canyon om metingen te verrichten. De resultaten bleken schokkend.

Grootste methaanramp ooit

Stephen Conley, één van de onderzoekers, ‘controleerde zijn meetapparatuur een extra keer,’ zegt hij tegen The Guardian. ‘Zo’n grote hoeveelheid methaan kon niet waar zijn’. Maar met zijn apparatuur was niets mis. Bijna 100 duizend ton methaan ontsnapte er uit de één-na-grootste gasopslag van Amerika. Dat komt overeen met de jaarlijkse uitstoot van een gemiddeld Europees land of 572.000 auto’s. 

Nog nooit kwam er bij een ramp in Amerika zoveel methaan vrij in de atmosfeer. Op het hoogtepunt ontsnapte er zelfs 60 ton aan gas per uur. Dat is evenveel als wat 4,5 miljoen auto’s in één dag aan CO2 uitstoten. Het lek in Californië was vorig jaar dan ook de meest bepalende factor voor wereldwijde klimaatverandering. 

[[{“fid”:”45655″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Infraroodbeelden van het gaslek”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Infraroodbeelden van het gaslek”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Infraroodbeelden van het gaslek”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]
Infraroodbeelden van het gaslek

112 dagen heeft het geduurd totdat het lek werd gedicht. Ondanks de enorme hoeveelheid gas die er is ontsnapt is hiermee een grotere ramp voorkomen volgens de onderzoekers. Toch zullen we over een paar jaar zeggen: “iedereen herinnert zich de milieuramp in Alison Canyon uit 2016”. 

Over de auteur

Thomas van Hal is masterstudent Sociale Geografie aan de Universiteit Utrecht. Hij is breed geïnteresseerd van …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief