Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De BBC meldt dat een Canadees als eerste ouder ooit ervoor heeft gezorgd dat hun pas geboren kind officieel gezien geen geslacht heeft. De moeder, Kori Doty, identificeert zichzelf ook niet als man of vrouw en geeft de voorkeur aan het voornaamwoord “zij” (als in they, de engelse meervoudsvorm). Doty heeft tevens een advocaat in de arm genomen voor de geboorteakte. Hierop staat nog steeds het geslacht aangegeven en tot op heden hebben Canadese autoriteiten geweigerd dit te wijzigen. Het kind, Searyl Atli, is inmiddels acht maanden oud.

Eigen keus

Kori Doty wil dat het kind later zelf kan beslissen met welk geslacht het zich het meest comfortabel voelt. Op de zorgpas staat dan ook een U in plaats van een M of V. De U staat voor “onbekend” of “onbepaald”. Wat zich tussen de benen bevindt, moet volgens Doty niks te maken hebben met hoe iemand zich identificeert. Zij zeggen hier zelf veel last van te hebben gehad. ‘Bij mijn geboorte maakten artsen assumpties van wat ik wilde worden, op basis van mijn genitaliën. Deze verwachtingen hebben mij mijn hele leven achtervolgd,’ vertelt Doty CBC News.

Wijs besluit?

Het is nog de vraag of dit een goede beslissing is. Men houdt zich steeds meer bezig met de noodzaak van het vermelden van een geslacht op een identiteitsbewijs, en in bepaalde gevallen kan een geslachtsbepaling inderdaad onnodig en vervelend zijn. Een zorgpas zonder identiteit zou daarentegen problemen kunnen opleveren, bijvoorbeeld bij het krijgen van vergoeding voor bepaalde behandelingen of medicijnen. Je geslacht kan een cruciaal stukje informatie zijn voor artsen, gezien mannen en vrouwen andere gezondheidsrisico’s lopen. Ook zou het kind juist veel administratieve aanpassingen moeten doen, mocht het zichzelf toch willen identificeren met een (biologisch) geslacht. Interessant zal zijn hoe deze discussie zich in de toekomst verder gaat ontwikkelen.

Meer weten over Kori Doty? Zij hebben ook een eigen website

Foto header: Pixabay

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief

Advertentie

230308_MtMf23_OnlineBanners_5_600x500