Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Naast het conflict in de Centraal-Afrikaanse Republiek staan ook de Democratische Republiek Congo, Soedan, Zuid-Soedan, Nigeria en Yemen in de top zes.

Bij het maken van deze lijst keek de Norwegian Refugee Council onder andere naar de politieke bereid om het conflict op te lossen. Daarnaast keek de organisatie ook naar het gebrek aan media-aandacht en het gebrek aan economische steun voor humanitaire hulp.

Volgens de Norwegian Refugee Council, heeft de internationale gemeenschap dit conflict verwaarloosd. Internationale organisaties, zoals de Verenigde Naties, grepen inconsequent en onvoldoende in. De Verenigde Naties kreeg maar 38 procent van de benodigde fondsen om goed in te grijpen. Daarnaast zijn ook meerdere VN-soldaten die in de Centraal-Afrikaanse Republiek actief waren, beschuldigd van seksueel misbruik

In 2013 brak het conflict in de Centraal-Afrikaanse Republiek uit nadat de president door Michel Djotodia werd afgezet. Djotodia kreeg steun van Seleka, een coalitie tussen meerdere politieke partijen en milities. Hierbij werd Djotodia de eerste islamitische president van dit voornamelijk christelijke land.

Na de coup begonnen de soldaten van Seleka christelijke burgers aan te vallen. In reactie hierop, organiseerden eind 2013 christelijke burgers zich in de Anti-Balaka-coalitie. Over en weer  zijn Seleka en Anti-Balaka verantwoordelijk voor bloedbaden, executies, verkrachtingen, martelingen en vandalisme.

Eind 2013 waren door het conflict al 1000 mensen in de hoofdstad Bangui omgekomen. Na een korte wapenstilstand en een vreedzame verkiezingsperiode, braken in 2016 in meerdere regio’s weer gevechten uit. Vanwege het conflict zijn in totaal rond de 885.000 burgers ontheemd. 

Hoop op vrede

Afgelopen mei tekenden tien milities een ontwapeningsovereenkomst. De secretaris-generaal van de Norwegian Refugee Council, Jan Egeland, heeft hoop voor vrede in de toekomst.

Maar Egeland ziet ook in dat internationale organisaties humanitaire hulp moeten verlenen aan de burgers om het conflict volledig in de ban te doen. “Als we nu de Centraal-Afrikaanse Republiek in de steek laten, zullen de bloedbaden niet lang op zich laten wachten”, zo liet Egeland Al-Jazeera weten.

Foto header: Flickr.com

Over de auteur

Sophie Koolma is redactiestagiair bij OneWorld en studeert International Studies aan Universiteit Leiden. Zij schrijft vooral over …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief

Advertentie

230308_MtMf23_OnlineBanners_5_600x500