Arabische kandidaten Mensenrechtenraad onder vuur

09-05-2006
Door: William Fisher
Bron: IPS

Vandaag beslissen de 191 VN-landen wie de komende drie jaar een stem krijgt in het belangrijkste internationale orgaan dat toeziet op de mensenrechten. De Mensenrechtenraad moet de internationale controle op de mensenrechten opnieuw geloofwaardig maken na het debacle met de VN-mensenrechtencommissie.
 
Er is plaats voor 47 landen in het nieuwe orgaan: dertien uit de Afrikaanse groep, dertien uit de Aziatische, acht uit de Latijns-Amerikaanse en de Caribische, zes uit de Oost-Europese en zeven uit de groep Westerse en Andere Landen. Vijfenzestig landen hebben zich kandidaat gesteld. De Verenigde Staten zijn geen kandidaat, naar eigen zeggen omdat ze de Mensenrechtenraad een halfslachtig compromis vinden. Volgens veel ontwikkelingslanden zijn de VS niet gediend met een machtige mensenrechtenwaakhond.
 
Ook acht Arabische landen zijn kandidaat. Op de vooravond van de stemming in de Algemene Vergadering vragen 44 prominente ngo's uit de Arabische wereld om niet op Tunesië, Saudi-Arabië en Algerije te stemmen. Die landen zouden de geloofwaardigheid van de nagelnieuwe Mensenrechtenraad meteen in gevaar brengen, zeggen ze.
 
De beste kandidaten uit de Arabische wereld zijn Marokko en Libanon, stellen de mensenrechtenexperts. "Ondanks reserves bij de mensenrechtenreputatie van Marokko en Libanon, oordelen wij dat ze de beste kandidaten zijn gezien de positieve ontwikkelingen inzake democratie en mensenrechten gedurende de laatste jaren."
 
De ngo's, waaronder het Egyptische Centrum voor de Vrouwenrechten, de Syrische Organisatie voor de Mensenrechten en organisaties onder meer Oman, Saudi-Arabië, Libië en Tunesië, sparen de kritiek op hun Arabische regeringen niet. "We merken op dat de meeste Arabische regeringen onderaan het klassement staan wat betreft respect voor de mensenrechten. De grove mensenrechtenschendingen zijn verschillende malen gedocumenteerd door de VN en door internationale en Arabische mensenrechtenorganisaties."
 
Het is nog een open vraag of de Mensenrechtenraad het beter zal doen dan zijn voorganger. De VN-mensenrechtencommissie werd als bijzonder ongeloofwaardig beschouwd omdat notoire mensenrechtenschenders en andere landen er de dienst uitmaakten.
 
In de nieuwe raad zijn een aantal regels veranderd. Zo zijn er minder leden en kunnen landen die de mensenrechten aan hun laars lappen, eindelijk aan de deur worden gezet. Maar de regels van het spel bieden veel ruimte voor politieke manoeuvres. De verkiezing van de leden is bijvoorbeeld nog steeds geheim. Niettemin steunen mensenrechtenorganisaties als Amnesty International de onderneming. Het is het best mogelijke politiek compromis, klink het.
 

Reacties