Anti-terreurvissen bewaken drinkwater

19-09-2006
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Had je vroeger de kanarie die in een kooitje door mijnwerkers werd meegenomen om gaslekken te detecteren tegenwoordig doen vissen het gevaarlijke speurwerk. De diertjes houden in de gaten of er geen giftige substanties zoals cyanide, benzine, kwik of bestrijdingsmiddelen aan het drinkwater zijn toegevoegd.

 

San Francisco, Washington en New York hebben tanks geïnstalleerd waarin brasems rondzwemmen in drinkwater dat continu wordt ververst. Sensoren in de tanks houden de hartslag en de ademhaling van de vissen scherp in de gaten en letten op of de dieren er opeens een ander zwempatroon op na houden. Een kleine verandering in het gedrag van de vissen zou er op kunnen duiden dat zich giftige stoffen in het water bevinden.

 

Zodra de computers die de vissen in de gaten houden, iets vreemds opmerken laten ze automatisch proefmonsters van het water nemen en krijgen toezichthouders een sms'je. Zelfs als de vissen maar ietsje meer dan normaal hoesten, wordt de waarschuwingsstand al ingeschakeld.

 

Natuurlijk bestrijdingsmiddel

 

'De natuur levert ons een krachtig en betrouwbaar waarschuwingssysteem,' aldus Bill Lawler, de oprichter van Intelligent Automation, tegenover het persbureau AP. Zijn bedrijf levert de tanks. 'Het leger heeft ons systeem op 27 chemische stoffen getest en ze werden er allemaal uitgevist.'

 

Sinds de aanslagen van 11 september 2001 houden de autoriteiten er serieus rekening mee dat terroristen de drinkwatervoorziening als doelwit zouden kunnen kiezen. Het Amerikaanse leger heeft dan ook meebetaald aan de ontwikkeling van de speciale vistanken. 

 

Reacties