Anti-drugscampagne Colombia: minder drugs, meer vergif

25-03-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS/OneWorld

De afname van de cocaplantages (43.000 hectaren) is vooral te danken aan de intensivering van campagnes om dergelijke velden vanuit de lucht met ontbladeringsmiddelen te bewerken. Vooral de zuidelijke departementen Putumayo en Caquetá, veruit de grootste producenten van coca, zijn slachtoffer.

Ook de daling van de cocaprijzen en de verbetering van de prijzen voor alternatieve producten als cacao en suikerriet zou een rol hebben gespeeld. Uit cocabladeren wordt cocaïne gewonnen. Colombia is wereldwijd de grootste producent van die harddrug. De regering in Bogotá probeert daar met massale militaire steun van de Verenigde Staten iets aan te doen.

Chemisch bombardement

Volgens het Simci, een controlesysteem van de VN die de af- of toename van de drugsplantages in Colombia meet, werd er in 2002 voor het eerst een grotere oppervlakte met herbiciden besproeid dan er waarschijnlijk met coca beplant is. Dat chemisch bombardement bleef niet zonder resultaat.

De nieuwe Colombiaanse president Alvaro Uribe laat ook de allerkleinste coca-akkers vanuit de lucht besproeien. Kleine boeren in de omgeving van de cocavelden die andere voedingsgewassen verbouwen, ondervinden daarvan de nadelen. Critici vinden het besproeien van kleine cocaplantages daarom onverantwoord.

Ook wordt er meer herbiciden per hectare gesproeid. De gouverneurs van de departementen Cauca en Nariño hebben daar tegen geprotesteerd. Ze zeggen dat ze veel klachten hebben gekregen van boeren die na sproeibeurten last kregen van ademhalingsproblemen en huidirritatie.

Nieuwe plantages

Het VN-Bureau tegen Drugs en Misdaad (Unodc) heeft ook vastgesteld dat er in het Colombiaanse Amazonegebied en net over de grens met Venezuela en Ecuador op onverwachte plaatsen nieuwe plantages opduiken.

In Bolivia is de cocateelt weer in opmars. Door een bikkelhard antidrugsbeleid in de tweede helft van de jaren ’90 was dat snel afgenomen. Maar vorig jaar steeg de met coca bebouwde oppervlakte naar 24.000 hectare. In 2001 was dat nog 19.000 hectare.

Volgens Ricardo Vargas, de Colombiaanse vertegenwoordiger van de maatschappelijke organisatie Acción Andina, toont de evolutie in Bolivia aan dat er niet te snel mag worden gejuicht als het areaal cocavelden inkrimpt.

Reacties