Annan wil nu toch echt geld zien van VS

02-08-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP

VN-secretaris-generaal Kofi Annan waarschuwde Washington woensdag dat als de achterstallige contributie van de VS nu niet snel wordt overgemaakt, er nieuwe spanningen kunnen ontstaan met de andere VN-lidstaten.

De Verenigde Staten en de VN sloten afgelopen december na jarenlang getouwtrek een akkoord over de uitbetaling van achterstallige contributie. De VS zouden direct 585 miljoen dollar overmaken, en in 2002 nog eens 241 miljoen. In ruil daarvoor zou de jaarlijkse contributie van de VS voortaan worden verlaagd.

Maar zeven maanden later heeft Annan nog geen cent gezien. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Powell liet woensdag weten dat hij er hard aan werkt om het beloofde geld zo snel mogelijk van het Amerikaanse Congres te krijgen.

Op 24 september houdt president Bush een toespraak voor de Algemene Vergadering van de VN. Powell erkent dat het ‘een sterkere zet is om dan met een cheque te verschijnen dan zonder het geld’.

Maar waarnemers betwijfelen of de Senaat en het Huis van Afgevaardigden het dan al eens zijn over de uitbetaling van de schuld.

Website van Verenigde Naties

Reacties