Annan wil in Johannesburg vooruitgang op vijf thema's

16-05-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties hoopt dat de eerste letters van de vijf onderwerpen een soort mantra worden tussen nu en de opening van de top in Johannesburg.

Water, energie, gezondheid (health), landbouw (agriculture) en biodiversiteit vormen samen het woord 'Wehab'. 'Wij bewonen (WE inHABit) de aarde en we moeten de aarde "rehabiliteren" (We must reHABilitate),' aldus Annan.

Meer dan één miljard mensen hebben geen schoon drinkwater, twee keer zoveel mensen doen het zonder goede sanitaire voorzieningen. Eenderde van de mensheid leeft in armoede omdat ze geen toegang hebben tot elektriciteit, zei Annan tijdens een speech in New York.

'Milieu onwelkome gast'

Daarbij verslechtert tweederde van de landbouwgrond op de aarde met negatieve gevolgen voor de agrarische productie. De biodiversiteit loopt ook hard terug, zoals duidelijk wordt in afname van het regenwoud, de visvoorraden en koraalriffen.

Annan hoopt dat de VN-top een flinke impuls zal geven aan de bescherming van het milieu. 'In discussies over mondiale financiën en de economie is het milieu nog altijd een onwelkome gast,' aldus Annan.

Johannesburg zou een nieuwe momentum moeten zijn het elan van Rio terug te winnen. Na de Aardetop in die Braziliaanse stad in 1992 was er kortstondig grote hoop dat de aandacht voor het milieu blijvend zou zijn. Maar de vooruitgang in het afgelopen decennium is 'langzamer gegaan dan verwacht', zei Annan.

De VN-baas riep landen op de VN-conventies te ondertekenen, met name het Klimaatverdrag (Kyoto Protocol). 'Het gaat niet om milieu versus ontwikkeling, of ecologie versus economie. In tegenstelling tot wat mensen geloven kunnen we beide integreren,' aldus Annan.

Nationaal Platform Johannesburg van Nederlandse NGO's
VN-website over top in Johannesburg
VN-website over top in Johannesburg
VN-website over top in Johannesburg

Reacties