Annan wil corruptie bij UNHCR in Kenia hard aanpakken

23-02-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS/Onze Wereld

Secretaris-generaal Kofi Annan reageerde furieus: “We zijn vastbesloten om deze zaak tot op de grond uit te zoeken en de verantwoordelijken aan te pakken. Ik vind het verschrikkelijk dat vluchtelingen die lijden, uit hun huis verdreven en ontworteld zijn, op deze manier uitgebuit worden. De verantwoordelijken moeten zwaar gestraft worden.”

De New York Times onthulde dat vluchtelingen in het regionale kantoor van UNHCR in Nairobi steekpenningen moeten betalen om diensten te verkrijgen. Het zou gaan van een paar dollar voor een afspraak of een formulier tot 5.000 dollar voor het kopen van een erkenning als politiek vluchteling.

Reeds goedgekeurde dossiers van vluchtelingen zouden aan andere meer draagkrachtige migranten verkocht zijn. In 2000 werden er 9.300 vluchtelingen op al dan niet corrupte wijze door het regionale VN-bureau in Nairobi voorgedragen als kandidaten voor politiek asiel in het westen.

Een correspondent in Nairobi van De Morgen berichtte over vluchtelingenzwendel in de vluchtelingenkampen in Dadaab, een Keniaanse stad aan de grens met Somalië. In Dadaab zouden wanpraktijken al schering en inslag zijn sinds de oprichting van de kampen. In Kenia verblijven zo'n 200.000 vluchtelingen uit buurlanden.

Onderzoek
Voor wat betreft Nairobi, zegt Annan dat er in het verleden al een onderzoek is gestart, maar dat de uitkomst daarvan 'onbeslist' was. De Verenigde Naties sturen nu een onderzoeksteam van het Bureau voor Intern Overzicht (OIOS) van New York naar de Keniaanse hoofdstad. Het OIOS bestrijdt wanbeheer, verspilling en fraude binnen de VN. Annan zegt blij te zijn dat de corruptie “relatief vroeg is ontdekt en dat we er snel bij zijn”.

Daniel Tshitungi, hoofd van de regionale afdeling, zegt dat momenteel vier van zijn personeelsleden -drie Kenianen en één Italiaan- ondervraagd worden. De vier worden verdacht van de zwendel in asielaanvragen. Ondertussen werden drie andere medewerkers -één Amerikaan en twee Europeanen- die de afpersingspraktijken aan het licht brachten, uit Kenia geëvacueerd om hun veiligheid te waarborgen.

Het is niet de eerste keer dat de corruptie in de regionale kantoren van de VN aan de kaak wordt gesteld. Vorig jaar al legde de Raad van Auditeurs van de VN de vinger op de wonde van de wanpraktijken in de regionale kantoren.

Volgens de Raad brengt 'een gebrek aan scheiding van de functies' het evenwicht tussen en de verantwoordelijkheid van de medewerkers in het gedrang. In verschillende afdelingen bleek slechts één medewerker verantwoordelijk voor het ontvangen van geld, de boekhouding en het toekennen van aanvragen. Door het personeelsgebrek is er in sommige kantoren weinig sprake van controle.


Reacties