Annan geeft toe dat Israël voorkeursbehandeling krijgt

24-09-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS/OneWorld

Het was de Syrische minister van Buitenlandse Zaken Farouk al-Shara die tijdens de Algemene Vergadering de vraag stelde. ‘Waarom zouden we Irak vragen zich te houden aan de resoluties van de Veiligheidsraad en Israël toelaten zich erboven te stellen?’

Annan antwoordde: ‘Ik geloof niet dat er één persconferentie of interview over het Midden-Oosten is geweest waar de vraag over de dubbele standaarden niet is gesteld.’ Hij noemde het een ‘moeilijk vraagstuk’. ‘Ik hoop dat de Veiligheidsraad in staat is het Israëlisch-Palestijnse conflict op te lossen en we dit voor eens en voor altijd achter ons kunnen laten,’ zei Annan.

’Saddam spreekt vonnis uit over zichzelf’

Vorige week stelde president George W. Bush dat een aanval tegen Irak gerechtvaardigd was omdat Bagdad 15 resoluties van de Veiligheidsraad schendt, onder meer door massavernietigingswapens aan te maken, door de vrijlating te weigeren van de gevangen van de Golfoorlog van 1990 en steun te verlenen aan terroristische groepen. Daardoor ‘spreekt Saddam Hussein een vonnis uit over zichzelf,’ aldus Bush.

Arabische diplomaten wezen er echter op dat Israël niet ter verantwoording wordt geroepen voor de schending van VN-resoluties. Volgens hen heeft Israël sinds zijn oprichting in 1948 70 resoluties met voeten getreden. De resolutie over de teruggave van de gebieden die werden veroverd in 1967 is de bekendste.

Daarnaast bestaan er resoluties over het zelfbeschikkingsrecht van de Palestijnen, de soevereiniteit van nationale staten en het eigendomsrecht van de Palestijnen. De VS zorgen ervoor dat Israël niet ter verantwoording wordt geroepen door gebruik te maken van hun vetorecht om de joodse staat de hand boven het hoofd te houden. Sinds de oprichting van de VN is dat 75 keer gebeurd.

Ondermijning autoriteit Veiligheidsraad

In de Volkskrant riepen dinsdag tweehonderd vooraanstaande Nederlanders uit politiek, wetenschap, bedrijfsleven en kunst Israël op zich terug te trekken uit de sinds 1967 bezette gebieden en alle VN-resoluties ter zake moeten worden uitgevoerd. Onder de prominenten oud-premier Dries van Agt, tv-presentator Marcel van Dam, IKV-secretaris Faber, schrijver Ronald Giphart en bisschop Muskens.

Annan denkt dat de afschaffing van het vetorecht een oplossing kan bieden. Dat onderwerp staat al vijf jaar op de agenda: een voorstel in die zin ligt nog steeds bij een werkgroep die is opgericht door de Algemene Vergadering. Annan wil het voorstel weer vlot trekken. De VN-baas: ‘De tekortkomingen van de Veiligheidsraad ondermijnen haar autoriteit en dat heeft ernstige gevolgen voor de internationale vrede en veiligheid.’

Verenigde Naties

Reacties