Andersglobalisten klaar voor nieuwe krachtmeting in Cancun

08-09-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

Cancún wordt een nieuwe test voor de internationale protestbeweging die in de jaren 90 ontstond en bekend raakte door de WHO-conferentie in 1999 in Seattle hopeloos in de war te schoppen.

Die poging gaan bijna 2.000 organisaties opnieuw ondernemen in Cancun. Zowat eenderde van hen komt uit de Verenigde Staten, Canada en Mexico. Europa is ongeveer even sterk vertegenwoordigd. De rest van de actievoerders komt uit Midden- en Zuid-Amerika, Azië en Afrika, zegt Melba Pria, een medewerkster van de Mexicaanse regering die verantwoordelijk is voor de relaties met de organisaties.

Actievoerders hopen dat zo’n 30.000 mensen de protesten tegen de WHO-top kracht zullen bijzetten.

Geaccrediteerd zijn 980 niet-gouvernementele organisaties (NGO’s). Dat wil zeggen dat zij vertegenwoordigers naar de officiële top kunnen sturen. Zij wonen de plenaire vergaderingen bij, publiceren hun voorstellen op de website van de WTO en krijgen zelfs gratis zendtijd op het speciale tv-kanaal waarop het publiek de conferentie 24 uur per dag zal kunnen volgen.

Schaduwconferentie

Bijna eenderde van de geaccrediteerde organisaties bestaat uit verbanden van kleine producenten en boeren; eenvijfde uit milieuorganisaties en nog eens eenvijfde uit actiegroepen die werken rond thema's als vrouwen, mensenrechten, eerlijke handel en globalisering.

De WTO en de Mexicaanse regering hebben ook meer dan 200 maatschappelijke groepen een accreditatie geweigerd. Samen met zo’n 800 boerenorganisaties, vakbonden, indianengroepen, vrouwenorganisaties en schimmige actievoerders zijn zij ondergebracht in parken, sportcentra en openbare gebouwen die zich op 10 kilometer van het conferentiecentrum bevinden.

Zij komen elkaar tegen in het Foro de los Pueblos (Forum der Volkeren), een schaduwconferentie waar ook ruimschoots plaats is voor betogingen tegen de WTO. Een ordemacht van 1.000 politieagenten moet al die activiteiten strikt gescheiden houden van de eigenlijke conferentie.

Baseballknuppels en beenbeschermers

Hoewel het grootste deel van de beweging van andersglobalisten de WTO-onderhandelaars met ideeën zal proberen te overtuigen, dreigen sommigen met harde acties.

Studenten van de Autonome Universiteit van Mexico hebben al aangekondigd dat ze stoottroepen - uitgerust met baseballknuppels, helmen en beenbeschermers - op pad zullen sturen om de weg vrij te maken voor andere niet-geregistreerde groepen die willen doordringen tot het conferentiecentrum. De studenten zeggen dat ze banden hebben met de Tute Bianche, Italiaanse actievoerders die twee jaar geleden tijdens een vergadering van de G8 in Genua de boel op stelten zetten.

Ook de Mexicaanse Unie van Landarbeiders heeft gezegd dat ze een betoging naar het conferentiecentrum zal aanvoeren, zelfs als daar bloed voor moet vloeien. Dergelijke strijdlustige plannen hebben de laatste dagen voor verdeeldheid gezorgd onder de Mexicaanse NGO's die al een maand in Cancun zijn om het protest voor te bereiden.

De beweging vindt dat de WTO te zeer gedomineerd wordt door de industrielanden en - indirect - door de grote ondernemingen die in die landen zijn gevestigd. Daardoor worden volgens hen in de WTO veel beslissingen getroffen die slecht uitdraaien voor de arme landen. Zij vinden dat de WTO moet worden gedemocratiseerd, of maar beter meteen kan worden afgeschaft.

Zakenmannenoptocht

In Nederland zelf komen actievoerders dinsdag in Den Haag bij het ministerie van Landbouw en Economische Zaken bijeen om hun ongenoegen over de WTO en internationale vrijhandel kenbaar te maken. De demonstranten worden opgeroepen in (mantel)pak te komen om te vieren 'dat de belangen van het ons bedrijfsleven weer worden veiliggesteld en dat de rijken nog rijker gaan worden'.

Op de website (zie hieronder) staan de tips: 'een likje gel in je haar doet wonderen' en 'feestwinkels hebben meer leuke attributen, ook voor zakenlui'.

Protesten in Nederland
Indymedia over Cancun
Indymedia over Cancun
Indymedia over Cancun

Reacties