Schrijvende ontwikkelaars

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Het lijkt een trend: een boek schrijven over je persoonlijke belevenissen als kleinschalige ontwikkelingswerker. De afgelopen maanden zagen twee ervaringsboeken het levenslicht: Kinderen van Afrika van Ton van der Lee, en Over leven in Kenia van Marianne Meijers. Ton van der Lee woonde twaalf jaar in Afrika, schreef al eerder acht boeken en maakte verschillende…

Het lijkt een trend: een boek schrijven over je persoonlijke belevenissen als kleinschalige ontwikkelingswerker. De afgelopen maanden zagen twee ervaringsboeken het levenslicht: Kinderen van Afrika van Ton van der Lee, en Over leven in Kenia van Marianne Meijers.

Ton van der Lee woonde twaalf jaar in Afrika, schreef al eerder acht boeken en maakte verschillende documentaires. Daarin laat hij zich nogal eens kritisch uit over ontwikkelingshulp. Vooral grootschalige overheidshulp brengt volgens Van der Lee weinig goeds. In zijn nieuwe boek Kinderen van Afrika breekt hij echter een lans voor kleinschalige hulp. In Mali zette Van der Lee met dorpelingen samen een project op om maaltijden te geven aan jonge kinderen. Hij neemt zijn lezers mee in zijn belevenissen als doe-het-zelf ontwikkelingswerker en geeft veel bruikbare tips. Voor MyWorld schreef Ton van der Lee een verhaal over het opzetten van commerciële projecten in Sanouna. Op de website van IS vindt u een interview met Ton van der Lee.

Ton van der Lee, Uitgeverij Balans, 224 pagina’s, € 17,95


Afrika is ook het terrein van Marianne Meijers, die met haar echtgenoot Roel Meijers de drijvende kracht is achter Stichting Harambee. Over leven in Kenia is een prettig geschreven, bezield verslag van tien jaar betrokkenheid bij Kenia, waar het echtpaar enkele maanden per jaar woont. Meijers schrijft niet alleen over de onderwijsprojecten van Harambee, maar vooral over het alledaagse leven en de mensen om haar heen. Met respect en oog voor detail krijgen de tuinman Pius, zijn vrouw Rose, bewaker Francis, directeur Solomon en vele anderen een gezicht. Een feest van herkenning voor Afrika-liefhebbers.

Marianne Meijers, Stichting Harambee, te koop via bol.com, € 17,50

 

 


Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons