De afgelopen jaren groeide de wetenschappelijke belangstelling voor ontwikkelingswerk door particulieren. Binnenkort wordt daar een belangrijk hoofdstuk aan toegevoegd: op 7 februari zal onderzoeker Sara Kinsbergen (31) als eerste in Nederland op dit thema promoveren. Gisteren publiceerde de Radboud Universiteit een korte samenvatting van haar proefschrift.  Op korte termijn hebben duizenden mensen baat bij de…

Sara KinsbergenDe afgelopen jaren groeide de wetenschappelijke belangstelling voor ontwikkelingswerk door particulieren. Binnenkort wordt daar een belangrijk hoofdstuk aan toegevoegd: op 7 februari zal onderzoeker Sara Kinsbergen (31) als eerste in Nederland op dit thema promoveren. Gisteren publiceerde de Radboud Universiteit een korte samenvatting van haar proefschrift. 

Op korte termijn hebben duizenden mensen baat bij de projecten opgezet door deze particuliere initiatieven, stelt Kinsbergen. Maar juist het kleinschalige en vrijwillige karakter van deze ontwikkelingsorganisaties maakt dat ze niet vanzelfsprekend bijdragen aan duurzame veranderingen. Kinsbergen: ‘Vrijwilligers hebben het gevoel dat ze onvoldoende tijd, geld of kennis hebben om bijvoorbeeld lobbyactiviteiten op te zetten of om met de lokale overheid rond te tafel te zitten. Daarnaast speelt ook de funfactor een belangrijke rol: ze zijn zeer gemotiveerd, ze doen heel veel werk, maar het moet wel leuk blijven. En de meeste van hen halen meer plezier uit het realiseren van concrete doelen dan tijd en geld te investeren in meer abstracte, onzichtbare projecten.’

De volledige samenvatting is hier te vinden. Kinsbergens studie bevat belangrijke handvatten voor iedereen die actief betrokken is bij kleinschalig ontwikkelingswerk. Binnenkort publiceert MyWorld.nl daarom een uitgebreid artikel over haar proefschrift. In het komende nummer van MyWorld magazine plaatsen we bovendien een interview met Sara Kinsbergen. Hou deze website en het magazine dus in de gaten!

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief