Nieuwe website volgt metamorfose landbouw in Afrika

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Ondanks vele berichten over honger gaat het niet slecht met landbouw in Afrika. Volgens kenners heeft Afrika zelfs de potentie om uit te groeien tot de graanschuur van de wereld. De nieuwe website Farming Africa volgt de ´metamorfose van een continent in nood tot een continent van overvloed’.  MyWorld sprak met initiatienemer Marc van der…

Marc van der SterrenOndanks vele berichten over honger gaat het niet slecht met landbouw in Afrika. Volgens kenners heeft Afrika zelfs de potentie om uit te groeien tot de graanschuur van de wereld. De nieuwe website Farming Africa volgt de ´metamorfose van een continent in nood tot een continent van overvloed’.  MyWorld sprak met initiatienemer Marc van der Sterren, agrarisch journalist en gebruiker van MyWorld.

Waarom heb je het initiatief genomen voor Farming Africa?

Landbouw is mijn specialisme, Afrika m’n passie. Als freelance journalist breng ik het liefst verhalen over Afrika, een weblog geeft me de mogelijkheid om mijn deskundigheid op het gebied van landbouw in Afrika etaleren.  De toekomst zal uitwijzen wat het oplevert.

We associëren Afrika vooral met honger, niet met overvloed. Hoe kijk jij daar tegenaan? 

Sinds het begin van dit initiatief krijg ik complimenten die ikzelf best curieus vind. Het zou een website zijn die positief nieuws brengt. Als onafhankelijk journalist geloof ik niet in termen als positief of negatief. Het is zoals het is. En omdat nieuws onregelmatigheden beschrijft, is nieuws meestal slecht nieuws. Kijk je echter naar een onderwerp als Landbouw in Afrika, dan kom je automatisch bij nieuws terecht dat je positief kunt opvatten. 

Toch de vraag: wat is het goede nieuws over landbouw in Afrika?

Honger hoort bij Afrika. Nieuws is dat het minder wordt. Bijna 80% van de bevolking woont op het platteland, waar ze zich in leven houden met wat hun kleine stukje grond opbrengt. Maar met niet al te grote inspanningen, met enige kennis over goede landbouwpraktijken, kunnen ze hun oogst gemakkelijk verdubbelen. En dan beschikt het continent nog eens over 60% van alle braakliggende landbouwgrond.

Afrika schreeuwt om kennis, om infrastructuur, om markttoegang en om kredieten. De tekortkomingen zijn enorm, nieuw is dat dankzij de opkomende economie investeringen zich terugverdienen. Van alle kanten ontspruiten de initiatieven. Kleine boeren verenigen zich in coöperaties om de markt te bedwingen. Ze delen informatie over landbouwpraktijken en marktprijzen via internet en de telefoon. En dan zijn er de grote Aziatische en Arabische bedrijven die nu al grote oppervlakten in gebruik nemen voor het voeden van de eigen bevolking. Natuurlijk is deze landgrab dramatisch voor grote bevolkingsgroepen en catastrofaal voor het milieu. Maar het is wel een manier waarop de wereldvoedselproductie toeneemt en waarmee Afrikaanse landen een inkomen verdienen. Niets wijst erop dat deze ontwikkeling zou afnemen, dus dat Afrika uiteindelijk de graanschuur van de wereld wordt is een reële vooronderstelling.

Is de website interessant voor particuliere initiatieven en sociaal ondernemers met landbouwprojecten?

Farming Africa is interessant voor iedereen die zich bezighoudt met landbouw in Afrika. Wie de weblog regelmatig bezoekt of zich aanmeldt voor de nieuwsbrief, blijft automatisch op de hoogte van alle ontwikkelingen op dit gebied. Maar zoals al het goede is ook deze website in ontwikkeling. Binnenkort hoop ik de website ook in het Engels te publiceren. Daarmee krijgt FarmingAfrica.net een internationaal bereik. Ook bestaat de mogelijkheid bedrijfsprofielen te publiceren. Of een gratis organisatieprofiel te maken voor een NGO of een particulier initiatief. Internet kent weinig beperkingen en FarmingAfrica.net dus ook niet.

Maar Farming Africa is meer. Mijn netwerk in Afrika en in de landbouw kan ik inzetten om tot doorwrochte publicaties te komen voor eender welke organisatie. Of ik werk mee aan het organiseren van een evenement. De mogelijkheden reiken dus verder dan internet.

Mirjam Vossen

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons