Fotografie in de strijd tegen kinderarbeid

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Sociale onderneming FairMail biedt jongeren in Peru een alternatief voor kinderarbeid. Ze werken parttime als fotograaf en verdienen daarmee geld voor hun eigen studie. Gisteren verscheen de FairMail mini-documentaire over kinderarbeid en het werk van FairMail in Peru.   Door Mirjam Vossen. Foto’s: FairMail/Angeles Bobadilla Angeles Acevedo Bobadilla (17, foto links) uit de sloppenwijken van…

Angeles in actie (10)Sociale onderneming FairMail biedt jongeren in Peru een alternatief voor kinderarbeid. Ze werken parttime als fotograaf en verdienen daarmee geld voor hun eigen studie. Gisteren verscheen de FairMail mini-documentaire over kinderarbeid en het werk van FairMail in Peru.  

Door Mirjam Vossen. Foto’s: FairMail/Angeles Bobadilla

Angeles Acevedo Bobadilla (17, foto links) uit de sloppenwijken van Trujillo begon te werken toen ze zes was. ‘s Ochtends ging ze naar school, ‘s middags hielp ze haar moeder met het verzamelen van plastic flessen op de vuilnisbelt. Angeles moeder voedde in haar eentje zes kinderen op en kon amper de eindjes aan elkaar knopen. Angeles had geen idee of ze ooit zou studeren en hoe haar toekomst er uit zou zien. 

Angeles is een van de tieners die wordt geportretteerd in de mini-documentaire ‘Pictures that Empower’ van sociale onderneming FairMail. De film gaat over alledaagse kinderarbeid in Peru. Veel kleine kinderen uit de sloppenwijken aan de rand van Trujillo werken op straat als acrobaat, ruitenwasser of snoepverkoper. Werken is de dagelijkse realiteit voor kinderen in Peru: ze moeten iets bijdragen aan het gezinsinkomen. En werken hoeft niet per se verkeerd te zijn. Maar veel kinderarbeid, zoals werken op straat, is ronduit schadelijk. Het stelt kinderen dag in dag uit bloot aan gevaren in het verkeer en automobilisten met kwade bedoelingen.

PMRA-0253Wenskaarten
In de documentaire zien we hoe FairMail onwenselijke kinderarbeid te lijf gaat door tieners zinvol parttime werk te bieden. Gemotiveerde, kansarme jongeren krijgen van FairMail gratis fotografietraining en maken foto’s in hun directe omgeving. Van de mooiste exemplaren worden wenskaarten gemaakt en met de verkoop van die kaarten betalen de jongeren hun eigen opleiding. De afgelopen acht jaar leidde FairMail 55 jongeren op, die samen 160.000 euro verdienden met de verkoop van 3 miljoen kaarten.

Angeles Bobadila is een van de FairMail-tienerfotografen. De wenskaart rechts is van haar. Haar toekomstdroom is om maatschappelijk werkster te worden. Met het geld dat ze via FairMail verdient, spaart ze nu voor haar toelatingsexamen aan de universiteit. Straks zal ze haar inkomsten gebruiken voor de aanschaf van boeken en schoolprojecten. “Niemand in mijn familie heeft aan de universiteit gestudeerd”, zegt Angeles. “Ik zou de eerste zijn.”

De documentaire ‘Pictures that Empower’ is hier te bekijken. Angeles is samen met collega-fotograaf Anidela Rios Pezan van 17 juni tot 3 juli in Nederland. Ze spreken op scholen met leeftijdsgenoten over thema’s als fairtrade en kinderarbeid. Ook bezoeken ze festivals en wereldwinkels die FairMail kaarten verkopen. Meer informatie: fairmail.info.

Reageren? Ga naar MyWorld.nl

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons