Nieuw rapport: te weinig geld voor sociale ontwikkelingsdoelen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Volgens Paddy Carter, onderzoeker en één van de auteurs van het rapport, is de hele wereld bezig met ontwikkelingshulp, maar wordt er te weinig gedacht aan de financiering ervan. Uit het rapport blijkt dat er te weinig geld is om de sociale doelen uit de nieuwe ontwikkelingsagenda van de VN te financieren, schrijft The Guardian. 
De totale kosten om de sociale doelen over gezondheid, educatie en sociale zekerheid te behalen bedragen 148 miljard dollar. Maar na het aftrekken van huidige ontwikkelingsbudgetten en geschatte belastinginkomsten, is er volgens de auteurs van het rapport nog 73 miljoen dollar per jaar extra nodig.

Onderstaande grafiek laat de totale uitgaven zien die nodig zijn om de sociale duurzame ontwikkelingsdoelen te financieren.

Volgens het rapport moeten zowel rijke als armere landen deze 73 miljard dollar opbrengen. Alleen dan kunnen wereldwijde educatie, gezondheidszorg en inkomenszekerheid gefinancierd worden. Voor het rapport hebben de onderzoekers naar 89 landen gekeken, die een populatie van meer dan een miljoen mensen en een armoedepercentage boven de 1 procent hebben. De overheden van deze lage-inkomenslanden  moeten volgens het rapport hun sociale sectoruitgaven opvoeren en belastinginning verbeteren. Daarnaast moet er voldoende ontwikkelingsbudget vanuit de internationale gemeenschap zijn.

In juli vindt de ‘International Conference on Financing for Development’ van de Verenigde Naties plaats in Addis Abeba. Hier wordt onder andere de financiering van de duurzame ontwikkelingsdoelen besproken. Ontwikkelingshulp is volgens Carter niet de oplossing om armoede de wereld uit te helpen, maar wel een belangrijk onderdeel van de oplossing. “Er moet meer hulp worden geleverd op de juiste manier en op de juiste plaatsen, anders zal het uitroeien van armoede buiten bereik blijven”, zegt hij tegen The Guardian.

Lees het volledige artikel hier

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons