Achtergrond, Interview

Het vuur van stalbranden is nog niet gedoofd

De prijs die de consument wil betalen voor dierlijke producten ligt laag en investeren in brandveiligheid in de veehouderij kost geld. Daarom komen er jaarlijks duizenden dieren om bij een stalbrand. Dat moet en kan anders, aldus dierenarts Arabella Burgers.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Stallen in Streefkerk en Nijkerk stonden afgelopen week in brand. Daarbij kwamen 1500 varkens en 16.000 kippen om het leven. En het is niet de eerste keer: een week daarvoor stierven in het Friese Niawier 42.000 kippen door een grote stalbrand. Het aantal dieren dat in 2019 door stalbranden omkwam overstijgt daarmee nu al het aantal van 2018.

Een eerdere versie van dit artikel verscheen op 5 juli 2018.

12 jaar stalbranden levert 1.800.000 slachtoffers op
2019: 13 branden met slachtoffers. 176.000 omgekomen dieren
2018: 20 branden met slachtoffers. 122.000 omgekomen dieren
2017: 23 branden met slachtoffers. 229.000 omgekomen dieren
2016: 22 branden met slachtoffers. 201.000 omgekomen dieren
2015: 13 branden met slachtoffers. 128.000 omgekomen dieren

(Bron: Wakker Dier)

Arabella Burgers
Een groep van 130 dierenartsen, verenigd onder de naam Caring Vets, spreekt zich fel uit tegen de stalbranden. OneWorld sprak met de voorzitter van deze beroepsgroep, Arabella Burgers.

Sinds 2014 zijn er hogere eisen gesteld aan nieuwe stallen. In hoeverre is de veiligheid hierna verbeterd?
“Nieuwe stallen zijn dankzij voorschriften in het bouwbesluit brandveiliger gemaakt. Bestaande stallen krijgen vaker een keuring en sinds 2014 wordt er onderzoek gedaan naar de oorzaken van een stalbrand, om deze zoveel mogelijk te voorkomen. Er is dus een geringe mate van verbetering in de brandveiligheid te zien.”

Met welke technieken kunnen boeren de dieren in veiligheid brengen?
“De meeste dieren komen door verstikking om het leven. Daarom is het belangrijk om een systeem te maken wat ervoor zorgt dat de rook naar buiten kan. Ook het aanleggen van vluchtroutes en vluchtdeuren is van groot belang. Kippenschuren zouden meerdere ‘nooddeuren’ naar buiten moeten hebben. Verder zijn brandmelders noodzakelijk en kunnen veehouders jaarlijks de elektrische installaties en stalinrichting laten controleren.”

Hoe kan het dat stalbranden zo vaak voorkomen?
“In de intensieve veehouderij worden soms honderdduizenden dieren in een hermetisch afgesloten ruimte gehouden. De dieren hebben bijna geen toegang tot frisse lucht, omdat de omwonenden beschermd moeten worden tegen de hoge concentraties fijnstof en de heftige stank die de hoeveelheden dieren produceren. Boeren maken in veel gevallen gebruik van elektrische luchtwassers om de stank tegen te gaan, wat een centraal luchtkanaal vereist. Doordat deze door de gehele stal loopt, kan rook en vuur zich razendsnel verspreiden. Daarnaast is er een grote kans op kortsluiting. De mest en urine van zowel kippen als varkens zorgen in veehouderijen voor de productie van extreme brandbare mestgassen (onder andere ammoniak). Deze combinatie van factoren, deze tikkende tijdbom, heeft daarom maar één vonkje nodig om een hellevuur te ontwikkelen, waar jaarlijks miljoenen dieren het slachtoffer van worden. Een vonkje kan ontstaan uit kortsluiting, uit (las)werkzaamheden rondom of in de stal, door broei in strooisel, blikseminslag of oververhitting van installaties. Daarnaast kunnen de mestgassen zélf kunnen ook een explosie veroorzaken.”

Men moet zich er bewust van worden dat dieren net als mensen vreugde, stress en pijn kunnen ervaren. Een dier is geen ding

Op welke manier speelt het westerse denken over dieren een rol in het debat over de stalbranden?
“Een varken, een kip, een koe, een schaap of een geit wordt niet meer gezien als een levend wezen maar als een ‘productiedier’, een ding dat puur en alleen een economische waarde vertegenwoordigt. Investeren in brandveiligheid kost geld en gaat dus ten koste van winst. De prijs die de consument wil betalen voor dierlijke producten ligt veel te laag. Veel boeren hebben daarom niet de financiële mogelijkheid om te investeren in dierenwelzijn of veiligheid.”

Zie je een verschuiving in het bewustzijn van mensen wat betreft dierenleed betreft?
“Ja, er is zeker een verandering gaande. De consument krijgt door bijvoorbeeld ngo’s het ware verhaal te zien. Mensen zien opeens in dat het lachende varken op het bord bij de slager eigenlijk een structureel mishandeld dier is. Flexitariërs, vegetariërs en veganisten zijn hierdoor groeiende groepen in onze maatschappij.”

Wat is er nodig om verandering teweeg te brengen in deze situatie?
“Men moet zich er bewust van worden dat dieren net als mensen vreugde, stress en pijn kunnen ervaren. Een dier is geen ding. We kunnen ze niet zomaar op betonnen vloeren zetten, of in kraamhokken en potdichte stallen stoppen. Dat zijn geen omstandigheden waar ze natuurlijk gedrag kunnen tonen. We moeten onze verantwoordelijkheid nemen en stoppen met het produceren voor (te) lage prijzen op de wereldmarkt. Ngo’s, politieke partijen, dierenartsen, maar ook journalisten kunnen hierin samenwerken om mensen in te lichten en ze de ogen te openen. Op die manier kan de consument een goede, morele keuze maken. Politiek en producenten zullen dan volgen.”

Wat kunnen wij als consument vandaag nog doen om bij te dragen aan minder dierenleed?

  • Gebruik je ‘macht’ als consument! Weet waar je eten vandaan komt, let hierbij op dierenwelzijn; goedkoop gaat vaak ten koste van dierenwelzijn
  • Spreek je supermarkt aan op hun assortiment
  • Verminder je eigen consumptie van dierlijke producten
  • Spreek je uit! Vergroot het bewustzijn van een ander door diegene aan het denken te zetten
  • Wijs de politiek op hun verantwoordelijkheid

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons