Met maar liefst 8,5 miljard euro aan uitgaven,  is het afgelopen WK in Brazilië het duurste WK aller tijden. Nu de wedstrijden achter de rug zijn, is de vraag wat er met de 12 speciaal aangelegde stadions moet gebeuren niet geheel onterecht. In gastlanden waar het voetbalkampioenschap eerder plaatsvond,  zoals Zuid-Afrika en Zuid-Korea, staan veel stadions namelijk leeg en worden deze amper gebruikt.

Twee architecten, Sylvain Macaux en Axel de Stampa weten wel raad met de stadions, en kwamen met het concept ontwerp genaamd ´Casa Futebol´. Ze stellen voor om de 12 stadions om te bouwen tot wonigen van ongeveer honderdvijf vierkante meter. De ontwerpen zijn aangepast aan elk stadion, zodat deze makkelijk kan blijven functioneren. Het geld uit de kaartverkoop kan worden gebruikt voor de financiering van de constructie en het onderhoud van woningen. Door het gedeeltelijk vervangen van de tribunes met pregefabriceerde units voegt Casa do Futebol een menselijk aspect aan de monumentale gebouwen.

Hoewel het concept niet al te serieus wordt genomen door de Braziliaanse overheid, leidt Casa Futebol wel tot discussie over de maatschappelijke kosten van grote sportevenementen.   

Hieronder een paar voorbeelden van Casa Futebol.

 

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief