Achtergrond

Verwende koeien: makkelijke consumptie

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De stedeling consumeert en consumeert maar heeft geen idee waar en hoe zijn voedsel geproduceerd wordt. Elke dag drinken we ons glaasje melk, maar waar komt die melk eigenlijk vandaan? En onze wortels? Komen die uit de supermarkt, van ons platteland of van verder weg? In de Rode Hoed werd dinsdagavond 7 februari geprobeerd antwoord te geven op deze vragen.   

It’s food, stupid! Met deze titel werd 7 februari een reeks van debatten gestart over de voedselsituatie in de wereld. Tijdens het eerste debat over de stad versus het platteland, wierpen Henk Bleker, staatssecretaris Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, Carolyn Steel, schrijfster van het boek Hungry City, Stadsboer De Leede en Wilco de Jong, voorzitter van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK), hun blik op voedsel.

De boontjes die Bleker dopt
Voor een publiek van zo’n 300 wetenschappers, beleidsmakers en enkele boeren en bewuste burgers, mocht Bleker de spits afbijten. Met in zijn hand een zak bonen, geproduceerd in Kenia door een Nederlandse teler, wees hij op de positieve effecten van dit bedrijf op de rurale ontwikkeling en lokale werkgelegenheid in Afrika. Vervolgens pleitte hij voor een radicale ommezwaai van de voedselproductie en –consumptie hier. Slimmere distributie, minder verspilling, hergebruik van de reststoffen en terugbrengen van het gebruik van antibiotica. Het publiek reageerde terughoudend. Zeker toen bleek dat hij, na vertrek, zijn zak boontjes op het podium was vergeten.

Nederland als agrarisch Utopia
Nederland heeft het goed voor elkaar, zei Carolyn Steel. “Als je eroverheen vliegt en even wegkijkt van de kassen, dan zie je een prachtig landschap dat er voor mij utopisch uitziet: kleine steden en een landschap waarin het eten wordt gemaakt dichtbij de mensen die dat voedsel consumeren en ervaren.” In haar boek Hungry City noemt ze dit idee Sitopia: een utopische stad die een nauwe voedselrelatie heeft met het omliggende land. Wat dat betreft kan Nederland, volgens Steel, dienen als bron van ‘sitopische’ inspiratie voor de rest van de wereld.

Koeien liever op stal dan in de wei
Wilco de Jong, voorzitter van NAJK en boer met 150 melkkoeien, schetste kort een beeld van zijn agrarische werkelijkheid. “Mijn koeien staan liever op stal, dan in de wei. Ze zijn verwend. In de stal hoeven ze er niets voor te doen en het smaakt ze nog beter ook.” Zo gaf de melkveehouder het publiek nog enkele inzichten in de agrarische praktijk. Kritische vragen over het gebruik van krachtvoer werden vanwege het volle programma naar de borrel verschoven.

Voor tien euro eten wat de pot schaft
Stadsboer Hubert de Leede sloot het debat af met een iets idealistischer beeld van zijn agrarisch project. “De grond ligt in een kansarme wijk van Rotterdam en we willen de omwonenden ook bij het project betrekken. Zij kunnen tot een uur of zeven ‘s avonds voor tien euro eten wat de pot schaft, daarna wordt er van de kaart gegeten.” Hierop maakte Felix Rottenberg, gespreksleider van de avond, nog wel de kanttekening dat een groot deel van de omwonenden waarschijnlijk geen tien euro kan besteden aan een avondmaaltijd. Het publiek kon tijdens de borrel nog nagenieten van de gratis vegetarische hapjes van topkok Eric van Veluwen.

De debatreeks It’s food, stupid! wordt georganiseerd door CLM, Ecominds in samenwerking met Youth food Movement

Foto: (cc) ednl

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons