Vanochtend, 4 december vertrekt de Milieudefensie fietstocht vanaf het Domplein in Utrecht. De 30 deelnemers zullen in een week naar de klimaatconferentie in Parijs fietsen en daar 11 december aankomen. Voorafgaand aan de start is er een kleine manifestatie op het Domplein om de fietsers uit te zwaaien. Initiatiefneemsters van de fietstocht zijn Laura van den Berg (werkzaam bij Milieudefensie) en Sophie Nusselder (coördinator tijdens fietstocht en blogger op OneWorld).

Ik ben opgegroeid midden in de natuur, op een boerderij. Van jongs af aan heb ik ervaren dat de aarde bron is van al het leven, ze geeft ons voeding en alles wat we nodig hebben om goed te leven. Het is daarom belangrijk om respectvol met haar om te gaan. Klimaatverandering is evident (denk aan smog, droogte, overstromingen en extreem weer). De gevolgen daarvan gaan een enorme ramp worden voor de mensheid als we niet heel snel reageren. Structuren en systemen die de klimaatveranderingen en andere bedreigingen veroorzaken, zijn toe aan transformatie. In Parijs moet het fundament gelegd worden voor een duurzame toekomst. Daar wil ik bij zijn!

In Parijs moet het fundament gelegd worden voor een duurzame toekomst. Daar wil ik bij zijn

Tijdens de vorige klimaattop in Kopenhagen (2009) ging zo ongeveer alles mis wat er mis kon gaan. Het lijkt erop dat men hiervan geleerd heeft want de 195 aanwezige landen moesten dit keer van tevoren aangeven wat ze bereid zijn te doen om hun uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Daarnaast is het plan om een controleproces te lanceren waarin staat dat de nationale overheden hun doelen voor het verlagen van de broeikasgassen iedere vijf jaar moeten communiceren. Verder moeten armere landen financieel ondersteund worden om de doelstellingen te halen. Overheden en de private sector moeten daaraan bijdragen. Deze goede voornemens geven mij hoop op duurzame afspraken.

Deze zomer heb ik samen met Laura de route (St Jacobsroute) voorgefietst. In het begin was het een ware beproeving. Op onze vertrekdag was er een zware storm: code rood. Hierdoor konden we pas een dag later weg. De eerste dagen droegen we vaak regenkleding en hadden we veel wind tegen. Langzamerhand verbeterde onze conditie, ging de wind liggen en werd het zomers weer. Het laatste stuk langs een kanaal was prachtig groen en leidde naar hartje Parijs.

Deze keer fiets ik alleen de eerste dag mee, naar Breda. Vervolgens zal ik de coördinatie van het evenement op me nemen. Het belooft een gezellige, uitdagende tocht te worden met een bont gezelschap aan gemotiveerde fietsers: de jongste fietser is 15 jaar en de oudste fietser is 78 jaar. De deelnemers fietsen zo’n 70 km per dag en zullen slapen in hostels en hotels op de route. De afgelopen maanden zijn de fietsers goed voorbereid: ze hebben het advies gekregen om thermokleding aan te doen, warme mutsen op te zetten en handschoenen aan te doen. Er gaat een kok mee die biologisch kookt en zorgt voor het ontbijt en avondeten. Dat is essentieel om fit te blijven onderweg.

Vanaf vandaag zal ik dagelijks bloggen over de fietsers die gaan zwoegen door weer en wind – helemaal naar Parijs! 

[[{“fid”:”41832″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”OneWorld magazine nu met kookboek cadeau”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”OneWorld magazine nu met kookboek cadeau”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”OneWorld magazine nu met kookboek cadeau”,”title”:”OneWorld magazine nu met kookboek cadeau”,”style”:”height:71px; width:581px”,”class”:”file-default media-element”}}]]

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Sophie Nusselder is yoga-docent en vrijwilliger bij Milieudefensie
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief