Op zondag 6 december fietsten de dertig activisten een tocht van 80 kilometer, van Lier naar Geraardsbergen. De fietsers startten hun tocht – met zuidwestenwind tegen en een knipoog van Meneer Zon in het gezicht – langs het Netekanaal. Na een kop koffie in Mechelen werd de tocht voortgezet via de ‘Leikensroute’, een fraai fietspad op het tracé van een spoorbaan. Na de lunch in Aalst werd de tocht voortgezet via het jaagpad langs de Dender. Groene rietbegroeide oevers slingerden met grote bogen tussen populierenbosjes en weiden. Ook dienden de eerste heuvels zich aan. ‘La douce France’ was in aantocht! Om 5 uur parkeerden de fietsers hun fiets voor het stadhuis in Geraardsbergen, waar ze ontvangen werden door Johan Hellinckx, de voorzitter van de natuurvrienden Geraardsbergen. 

Het is grappig hoe een idee binnen korte tijd zoveel supporters kan krijgen. Laura van den Berg en ik zijn dit project gestart in januari 2015. We hebben deze zomer de route voorgefietst en hebben voor dertig fietsers herbergen gereserveerd. Toen we het evenement in de media naar buiten brachten, zat de fietstocht in no time vol. Ik vind het heel bijzonder om nu, op dag 3 van de fietstocht, te zien dat de fietsers zelf programmaonderdelen verzinnen en uitvoeren. Fietser Ellis Kramer regelde dat we op bezoek mochten in het stadhuis van Geraardsbergen. Zij is lid van Nivon, Natuurvrienden Nederland, een organisatie die onderdeel uitmaakt van de NFI (Naturfreunde Internationale). Ellis zocht contact met NFI België en werd door Johan Hellinkx, de voorzitter van de Natuurvrienden, uitgenodigd in het stadhuis.  

Het klimaatplan van België is gisteren pas tot stand gekomen. Wat hier precies in staat wordt nog binnenshuis gehouden

De burgermeester van Geraardsbergen had ons hier graag persoonlijk willen ontvangen maar was helaas verhinderd. Martine Duwyn, wethouder van duurzaamheid, landbouw, wonen, milieu & wonen was wel aanwezig. Ze vertelde dat de gemeente bezig is om samen met bewoners, organisaties en bedrijven na te denken over wat er moet gebeuren om een breed draagvlak te creëren. Een resultaat is subsidie voor zonneboilers en windmolens die voorzien in groene stroom. Verder is de stad bezig om klimaatneutraal te worden, hiervoor zijn plannen tot 2050.  

Martine vond het prachtig hoe wij met z’n allen fietsen voor een beter klimaat. Met dit initiatief kunnen we een voorbeeld zijn voor anderen. Johan Hellinckx kwam ook aan het woord. Hij vertelde dat de Belgische politici hun visie voor het klimaat tot aan gisteren spannend hebben gehouden. Het klimaatplan van België is namelijk gisteren pas tot stand gekomen. Wat hier precies in staat wordt nog binnenshuis gehouden. Natuurlijk hoopt hij dat het een ambitieus plan is. Ik ben benieuwd! 

Na afloop van de plechtigheid was er een mattentaart (een Geraardsbergense lekkernij gemaakt van melk en eieren) en kregen we ook een 'Gulden Cop', een plaatselijk biertje gebrouwen door één van de leden van de Natuurvrienden. Vervolgens hebben wij de natuurvrienden uitgenodigd om samen met ons te dineren. Na een gezellige avond lag iedereen om 11 uur op één oor. De volgende dag moest er namelijk weer gefietst worden. Vandaag gaan we wederom grenzen verleggen. We gaan de Franse grens over en zullen tot Marchiennes fietsen!

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Sophie Nusselder is yoga-docent en vrijwilliger bij Milieudefensie
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief