Op de dag dat Sinterklaas zijn verjaardag viert, 5 december, fietsten de 30 fietsers van Milieudefensie van Breda naar Lier. In groepjes van 6 à 7 personen reden de klimaatactivisten via de rivier de Mark richting Rijkevorsel om vervolgens de tocht voor te zetten langs de riviertjes de Nete en de Laak. 

Na een kilometer of 10 bereikten de fietsers de Vlaamse grens. Deze grens is niet zo duidelijk herkenbaar. Er prijkt een betonnen paal langs het water en dat is het. Toch was het een heerlijk gevoel om de grens over te fietsen. We zijn al in België! In Rijkevorsel kwamen we Sinterklaas tegen die onze kok, Sander hielp om zijn elektrische bus op te laden. Aangezien het een paar uur duurt om deze auto op te laden besloot ik Sint maar even te vergezellen.  

Samen spraken we over de gebeurtenissen de afgelopen tijd in Europa. In de avond en nacht van 13 november werd Parijs namelijk opgeschrikt door een zestal terroristische aanslagen die zijn opgeëist door terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Tijdens de aanslagen vielen 129 doden en meer dan 350 gewonden. 1 van de slachtoffers overleed een week later, waardoor het totale aantal dodelijke slachtoffers op 130 uit kwam. Frankrijk is sinds die tijd in rouw en heeft besloten om zijn veiligheidsmaatregelen flink aan te scherpen.  

Ik vertelde de Sint dat de verschrikkelijke gebeurtenissen in Parijs een aantal weken punt van discussie zijn geweest om de fietstocht door te laten gaan, omdat we niet zeker wisten of Parijs veilig zou zijn. Vorige week heeft Milieudefensie in overleg met de Franse partners en de autoriteiten ons toestemming gegeven om naar Parijs te gaan. In Parijs zullen we onze stem laten horen, maar hoe is nog niet bekend. Hier wordt dezer dagen nog hard aan gewerkt, zodat het binnen de Franse veiligheidseisen valt. Sint was zo onder de indruk van mijn verhaal dat hij besloot om de hele groep wat beter te leren kennen. Hij besloot ons in Lier te bezoeken. Wat een verrassing! In Lier verbleven we in Cultuurhotel Bed Muzet.  Volgende week viert dit hotel een feestje. Vanwege haar duurzame inspanningen mag het hostel namelijk het Vlaamse ecologische keurmerk 'de Groene Sleutel' in ontvangst nemen. Dat is toch prachtig nieuws!  

Tijdens het diner kwam Sint in gesprek met Clemens Sweerman, de schrijver van de Sint Jacobsroute die we volgen. Hij was die middag met zijn groepje fietsers spontaan op bezoek geweest bij “Leven in de Brouwerij”. Dit is een spiritueel bezinningscentrum in het dorpje Viersel. De fietsers hadden een unieke en ontroerende middag. De oprichter van het centrum sprak zijn waardering uit over hoe de fietsers hier met elkaar stonden.  

“Het is tijd om anders te gaan leven, met respect voor het klimaat en verschillende religies”, vertelde hij de groep. Samen met de vrijwilligers van het centrum hebben de fietsers, staand in een cirkel, het klimaatlied gezongen. 

Ook tijdens het diner in Lier werd uit volle borst gezongen. Dit keer niet het klimaatlied, maar ‘Sinterklaasje kom maar binnen’. Het bezoek van de Sint was zeer aangenaam. De Sint sprak de groep moet toe om de tocht voort te zetten. Vandaag gaat het namelijk een stevige dag worden met zuidwesten tegenwind kracht 4.

In Geraardsbergen staat de groep een verrassing te wachten. Sint heeft mij namelijk ingefluisterd dat de burgemeester op de groep wacht op de grote markt in Geraardsbergen om 5 uur.

Wordt vervolgd! 

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Sophie Nusselder is yoga-docent en vrijwilliger bij Milieudefensie
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief