Achtergrond

Schijnwerper op Pakistaanse vrouwenopvang

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Van de getrouwde vrouwen in Pakistan heeft naar schatting 70 procent weleens te maken gehad met een vorm van huiselijk geweld. In de provincie Punjab is het bijvoorbeeld niet ongebruikelijk een vrouw te verminken door zoutzuur over haar heen te gooien.

Pakistaanse vrouwenopvang Roohi Maqbool
Bekijk hier de fotoserie

Sommige mishandelde vrouwen weten te vluchten naar de paar blijf-van-mijn-lijfhuizen die er in Pakistan zijn. Voor de 73 miljoen koppige bevolking van Punjab zijn 44 opvanghuizen beschikbaar. Deze opvanghuizen worden Dar-ul-Aman genoemd, wat veilig huis betekent. In 2010 verbleven in Punjab nog zo’n 8000 vrouwen met hun kinderen in zo’n veilig huis. Zij zitten daar in afwachting van de uitspraak van de rechter in hun zaak of van de stappen die hun familie onderneemt in verzoening.

 

 

Nieuwe man
“Vrouwen kunnen in de Pakistaanse samenleving niet zelfstandig zijn. Je bent in de eerste plaats een echtgenote, moeder of dochter, maar niet gewoon vrouw”, vertelt Arianne de Jong die voor Dokters van de Wereld in Pakistaanse blijf-van-mijn-lijfhuizen werkt. “Enkele directeuren van opvanghuizen voor vrouwen proberen als oplossing mannen voor deze vrouwen te zoeken zodat ze na een scheiding weer opnieuw kunnen trouwen. Voor ons is dat natuurlijk een absurde situatie. In de komende jaren willen we daarom de aandacht vestigen op de noodzaak van ondersteuning na vertrek uit het huis.”

 

 

Vrouwendag
Op dinsdag 8 maart wordt voor de honderdste keer Internationale Vrouwendag gevierd. Ook in Nederland wordt daarbij stil gestaan. Zo kun je onder andere in Zwolle naar de rondreizende tentoonstelling ‘1000 vredesvrouwen uit alle werelddelen’. De expositie is t/m 19 maart te zien in de Doopsgezinde kerk, Wolweverstraat 9, Zwolle. Meer info.

In de opvang leren de vrouwen vaardigheden die ze later wanneer ze uit de Dar-ul-Aman komen, in de praktijk kunnen gebruiken. Dokters van de Wereld komt wekelijks langs met psychologen, juristen en artsen voor individuele ondersteuning of groepsvoorlichting. Om de vrouwen die in de opvang werken, te eren, zet Dokters van de Wereld op hun facebookpagina deze maand elke dag een van hen in het zonnetje.

 

 

Familie-eer
Dat werken in de vrouwenopvang in Pakistan niet vanzelfsprekend is, blijkt wel uit het verhaal van de 30-jarige Rizwana Aslam. “Op mijn eerste werkdag nam ik een riksja om mij naar het opvanghuis te brengen. De riksjaman begon een preek over gehoorzaamheid van vrouwen en familie-eer, omdat hij dacht dat ik weggelopen was. Bij de poort aangekomen probeerde hij me tegen te houden. Vastberaden en met een grote grijns op mijn gezicht liep ik naar binnen.”

 

 

Foto boven: Dokers van de Wereld

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons