Achtergrond

Mijn koninkrijk voor een woekervrije hypotheek

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Onze eerste hypotheek sloten we af bij een adviseur die ‘ideëel’ zou werken – hij bood ons een aflossingsvrije hypotheek aan op kringlooppapier. Vier procent van onze aandelen zouden groen worden belegd. Zorgen over later waren onnodig, zei hij, want we zouden ons huis met veel winst verkopen. Niet lang daarna bleek dat het om een woekerpolis ging en sloeg de crisis toe. Van verkopen was voorlopig geen sprake, maar dit jaar verkochten we het alsnog. Voor ons tweede huis heb ik uitgezocht hoe het beter kan.

Weinig belangstelling
Een hypotheekverstrekker vragen of het geld in schone zaken belegd kan worden, heeft geen zin. Het telefoonnummer van de geldverstrekker achterhalen is een klus op zich. De meesten geven particulieren geen antwoord op zulke vragen. ASN Bank, die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan, verstrekt sinds 2005 geen hypotheken meer, omdat het aantal ASN-hypotheken ‘geen aanzienlijke omvang’ had. De Rabobank had tot 2009 de Klimaathypotheek, maar ook daarvoor was volgens de persvoorlichter ‘weinig belangstelling’.

Bij D of lager is de rente onaantrekkelijk, tenzij je investeert in energiebesparende maatregelen zoals isolatie en zonnepanelen

Triodos Bank, die zich net als ASN Bank toelegt op duurzaam bankieren door te investeren in natuur, milieu en een sociale economie, verstrekt wel duurzame hypotheken, zo blijkt. Triodos verplicht een energielabel en koppelt daaraan de te betalen hypotheekrente. Bij energielabel A t/m C is de rente marktconform. Bij D of lager is de rente onaantrekkelijk, tenzij je investeert in energiebesparende maatregelen zoals isolatie en zonnepanelen. Dan zijn je energiekosten lager en kun je tussentijds je hypotheekrente kostenloos verlagen. (Het gaat al gauw om tientjes per maand).

Om te weten hoeveel we kunnen lenen, tegen welke rente en hoe snel we willen aflossen (of niet), hebben we een hypotheekadvies nodig. Dat kunnen we krijgen bij Triodos. Andere hypotheekadviseurs werken niet samen met de bank en verwijzen alleen door als de klant bereid is tweemaal voor het advies te betalen: eenmaal bij de hypotheekadviseur en nog eens bij Triodos zelf.

Het alternatief is een hypotheek die is samengesteld uit leningen van verschillende geldverstrekkers, die nergens bij naam en toenaam worden genoemd

Spaargeld
Wij komen, kortom, uit op een hypotheek van Triodos. We hebben veel behoefte aan een onafhankelijk advies en doen daarom eerst navraag bij een hypotheekadviseur van De Hypotheker. Zo leer ik dat de maandlasten bij Triodos wel enkele tientjes per maand hoger uitvallen voor ons, maar het alternatief is een hypotheek die is samengesteld uit leningen van verschillende geldverstrekkers, die nergens bij naam en toenaam worden genoemd. Triodos heeft een hoofdkantoor in Zeist waar we op gesprek gaan – dat voelt persoonlijker. Het geld dat Triodos ons uitleent, betreft spaargeld. Het gaat dus om reëel geld, en niet om speculatieve winsten op beleggingen. Ook dat is ons iets waard.

Hoog scoren
Wie googlet op “duurzame hypotheek” vindt De Groene Hypotheekadviseurs in Veenendaal. Zij werken veel voor mensen die met collectief particulier opdrachtgeverschap een (duurzame) wijk laten bouwen of renoveren, afgestemd op hun specifieke wensen. Denk aan de Groene Mient in Den Haag of het bewonersinitiatief de Kersentuin in Utrecht (Leidsche Rijn). Johan Bekendam van De Groene Hypotheekadviseurs: “Wij lezen ook de onderzoeken van VBDO (Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling) naar de manier waarop banken omgaan met maatschappelijke waarden. Onze klanten verwijzen we bijvoorbeeld naar NIBC, SNS Bank en Obvion, die hoog scoren op De Eerlijke Bankwijzer en scherpe rentes bieden.” Dus dat hadden we ook kunnen doen.

Blijft staan dat we nooit precies zullen weten hoeveel effect onze duurzame hypotheek heeft op het welzijn van mens en milieu. Na hoeveel transacties gaat die ene euro die even van mij was, alsnog naar een gifgasfabrikant?

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons