Achtergrond

Indonesische website biedt als eerste ter wereld HIV test online

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Een geweldig idee dacht ik toen ik in de krant las dat Indonesiërs die vermoeden dat ze zijn besmet met HIV nu online een test kunnen afleggen. In het ziekenhuis durven ze dat niet te doen. Want in het preutse en conservatieve Indonesië worden mensen met HIV nog altijd gestigmatiseerd. Een kind van een moeder die door het virus is besmet, werd onlangs zelfs van school verwijderd. Het bestuur vreesde dat alle kinderen nu aids zouden krijgen.

Om HIV uit het verdomhoekje te halen en vooral besmetting tegen te gaan, is er nu de website MauTau.com (wil je weten) waar Indonesiërs anoniem een test kunnen afleggen. Er is een dokter online die je begeleidt. Op basis van een ‘valse’ naam kun je een test afleggen in een laboratorium.

De website is opgericht door Alita Damar, die zelf een familielid aan aids verloor, en vindt dat iedereen zijn of haar HIV status moet weten. Nog geen 9 % van de vermoedelijk half miljoen patiënten is op de hoogte dat ze is besmet en dat in het land waar de HIV epidemie het snelst om zich heen grijpt.

‘Als je niet weet dat je het virus hebt, besmet je anderen. Tegen de tijd dat je hebt uitgevonden, heb je al zoveel mensen ziek gemaakt en dan is een test te laat’.

Alita vindt het ook onvoorstelbaar dat ondanks alle intensieve campagnes van de Nationale Aidscommissie nog steeds niet meer dan tien procent van de Indonesiërs een condoom gebruikt. Geen wonder dat de epidemie zich zo razend snel verspreidt.

Nu zou je denken dat de Indonesische overheid de website ‘MauTau’ van harte zou toejuichen. Maar zowel het ministerie van Gezondheidszorg als de Nationale Commissie ter preventie van Aids weigeren zelfs de site te erkennen. Omdat ze heel halsstarrig vinden dat patiënten zich in ziekenhuizen onder hun eigen naam moeten melden. Dan zijn we weer terug bij af. Dat durven nou net de meeste Indonesiërs niet.

Gelukkig zijn er nog klinieken te vinden die het ministerieel besluit naast zich neer leggen. Voorlopig zijn dat er helaas maar twee, een in Jakarta en een in Balie. Terwijl er veel meer laboratoria nodig zijn. Bijvoorbeeld in de provincie Papoea waar het aantal HIV/Aids patiënten vorig jaar in vier maanden tijd met dertig procent toenam.

Het wordt tijd dat de Indonesische overheid erkent dat ze een probleem heeft. Dat van alle Aziatische landen het aantal mensen met HIV/Aids het snelst in Indonesie groeit.

Het grote publiek is ook nauwelijks met het virus bekend. De overheid doet het af als een ziekte waar slechts prostituees, homoseksuelen en drugsgebruikers aan lijden. ‘De ziekte komt uit Afrika en vanwege de cultuurverschillen in Indonesië zal de epidemie zich niet zo snel om zich heen grijpen’, beweert een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid. Word wakker! Volgens berekeningen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zouden er wel eens 5 miljoen mensen in 2014 met het virus besmet kunnen zijn. Het wordt tijd dat het ministerie haar richtlijnen aanpast, anoniem of niet.  

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons