Achtergrond

Hoe bestrijden we corruptie?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Volgens schrijver Vamba Sherif hebben ontwikkelingsorganisaties op sommige plekken in Liberia het verschil gemaakt. Wel moeten ze oppassen dat ze mensen niet afhankelijk maken. Ze moeten investeren in microkrediet, onderwijs en corruptiebestrijding.

Ik zie het verschil
Ondanks de kritiek dat ontwikkelingsorganisaties zichzelf in stand houden en ontwikkeling in de weg staan, hebben ze op sommige plekken wel degelijk een verschil gemaakt. Als ik kijk naar mijn geboortestad in Liberia (Kolahun, red) zie ik dat gebouwen die tijdens de burgeroorlog zijn verwoest, door ontwikkelingsorganisaties zijn hersteld. Met andere woorden: het werk van ontwikkelingsorganisaties is zichtbaar als ik door die stad loop. Gebouwen zijn herrezen en waterputten zijn aangelegd. Ik zie verbeteringen die zonder ontwikkelingsorganisaties niet mogelijk waren geweest. Er zijn daadwerkelijk dingen veranderd in Liberia en merk bij mijn landgenoten dat het werk van ontwikkelingsorganisaties erg gewaardeerd wordt. Ik heb het dan nog even niet over hulp aan regeringen.

Betrokkenheid
Op lokaal niveau is het werk van ontwikkelingsorganisaties erg belangrijk. Natuurlijk moeten mensen niet te afhankelijk van ontwikkelingsorganisaties zijn. Inherent aan het woord ‘ontwikkelingsorganisatie’ is dat ze zorgen voor ontwikkeling. Als ze lokale bedrijven en organisaties belemmeren, schieten ze dus hun doel voorbij. Het nut van ontwikkelingsorganisaties is om juist die lokale organisaties en bedrijven te ondersteunen. Er moet meer samenwerking komen tussen ontwikkelingsorganisaties en lokale instanties. Daarom moeten organisaties kritisch naar zichzelf kijken. De mate van betrokkenheid moet opnieuw gedefinieerd worden. Een realistische en kritische zelfevaluatie moet bepalen of organisaties landen echt helpen en niet te afhankelijk maken. Ik zie zeker nog een toekomst voor ontwikkelingsorganisaties, maar hun rol zou geleidelijk minder moeten worden.

Vormen
Als ik zelf het geld van ontwikkelingsorganisaties zou mogen besteden, dan zou ik investeren in microkrediet, onderwijs en corruptiebestrijding. Sinds microkrediet in Bangladesh werd uitgevonden heeft het zich in dat land en daarbuiten bewezen als een effectief middel tegen armoede. Mensen krijgen zo de mogelijkheid om zichzelf te helpen. Daarnaast moet veel geld naar onderwijs gaan. Het is belangrijk dat ook meisjes naar school gaan. Door scholing kun je mensen bovendien leren verstandig met geld om te gaan. 

Corruptie
Met hulp aan regeringen is het moeilijk te achterhalen of het geld bij de juiste mensen terecht komt. Corruptie blijft een erg groot probleem. In Liberia hebben we een erg goede president (Ellen Johnson Sirleaf, red). In haar regering zitten echter genoeg ministers die erg corrupt zijn. De president kan niet bij alle instanties en alle gesprekken betrokken zijn en moet taken delegeren. Ze kan niet voorkomen dat leden van de regering zichzelf verrijken. En wat kan ze doen? In 2010 heeft ze het hele kabinet ontslagen. Daarvoor heeft ze nieuwe ministers moeten vinden, maar hoe vind je betrouwbare mensen? Het is erg moeilijk te voorspellen of mensen integer blijven als ze veel macht binnen een regering krijgen. Veel landen in Afrika hebben een democratie maar corruptie blijkt een hardnekkig probleem. Ontwikkelingsorganisaties zouden ook een rol moeten spelen in het bestrijden van corruptie. Op welke manier ze dit moeten doen is echter de vraag. Afrikanen moeten bewust worden gemaakt van het belang van goed leiderschap. Leiderschap brengt een hoop verantwoordelijkheid met zich mee.

Vamba Omar Sherif (Kolahun, Liberia, 1973)  is schrijver (Het land van de vaders, Het koninkrijk van Sebah & Zwijgplicht), recensent en columnist. Hij komt uit een milieu van zware intellectuelen. Sherif groeide deels op in Kuweit waar zijn vader doceerde aan de universiteit. Hij ontvluchtte het land tijdens de Golfoorlog en verblijft sinds 1993 in Nederland.
 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons