We need to wake up 
We need to wise up 
We need to open our eyes  
And do it now, now, now 
We need to build a better future 
And we need to start right now 

Deze woorden maken deel uit van een lied uit 2012, waarin zestig bekende Vlaamse artiesten aandacht vroegen voor klimaatverandering in de ‘Sing for the Climate songmanifestation’.  Klimaatverandering is nog altijd actueel. Gisteren vroegen onze fietsers en sympathisanten met ditzelfde lied aandacht voor klimaatverandering.  
Om 11 uur vertrokken we vanaf het Domplein. Voorafgaand vond er een kleine manifestatie plaats. Ike Teuling (campagneleider Klimaat van Milieudefensie) beet het spits af. Zij is sinds een aantal dagen in Parijs en was nu even terug in Nederland. De afgelopen dagen heeft zij meegemaakt hoe de onderhandelingen verlopen. Een voorbeeld: het valt haar op dat er weinig aandacht is voor de positie van de arme landen; dit zijn juist de landen die al te maken hebben met klimaatveranderingen. Het is daarom zaak dat wij in Parijs onze stem laten horen zodat deze landen financieel ondersteund worden. 

We need to wake up 
We need to wise up 
We needto open our eyes  

De route van gisteren was prachtig. Vanaf de Dom fietsten we richting het kanaal waar we werden begeleid door frisse wind en zon in het gezicht. In de polder bij Vianen werd een beroep gedaan op ons geduld. We werden namelijk gevolgd door een drone – een vliegende camera die gebruikt wordt om een film te maken voor Milieudefensie. Aangezien de drone maar 3 seconden beeldmateriaal kon schieten van een groep die voorbij fietst, werd ons gevraagd om een aantal keren terug te fietsen.  

Rond een uur of 2 kwamen we aan in Gorinchem. Daar hebben we koffie gedronken en een heerlijke lunch gegeten die verzorgd werd door een kok die biologisch kookt.   
Om half 3 namen we de pond naar Sleewijk waar we terecht kwamen in een typisch Hollands polderlandschap ‘het land van Altena’. Rembrand had er zijn penselen graag voor in de verf gedoopt. Denk aan protestante kerken zonder opsmuk, bakkerijen met bijbelse spreuken op de gevel die het eigen product zegenen en mensen die elkaar groeten op straat.  Het leek alsof de tijd had stil gestaan.  

Nu ik dit schrijf in het hotel in Breda waar ik overnacht met de dertig fietsers, zie ik prachtige beelden terug van gisteren. Ik zou ze graag willen vasthouden. Klimaatverandering daarentegen kan je niet vasthouden; het is aan verandering onderhevig en het wordt alleen maar erger. Het is tijd om onze ogen te openen en samen te werken aan een betere toekomst! 

We fietsen ook op YouTube en RTV Utrecht 

 De route van vandaag: 

 

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Sophie Nusselder is yoga-docent en vrijwilliger bij Milieudefensie
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief