Achtergrond

Europese Ethiopiërs zetten WK feest in Amsterdam voort

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Een meisje van een jaar zes heeft de vlag van Ethiopië om haar middel gewikkeld. In haar linkerhand wappert een Duits vlaggetje. Ze danst mee op de melodie van Shakira’s Waka Waka (This time for Africa). De Ethiopische voetballers die zich op het kunstgrasveld van JOS Watergraafsmeer aan het warmlopen zijn, zien het tafereel en lachen hun tanden bloot. Een paar seconden later dansen ze allemaal mee.

Audience Ethiophia festival 250
Gespannen publiek

Het Europees-Ethiopische voetbaltoernooi wordt voor de achtste keer gehouden. Nederland is voor de tweede keer gastheer. Organisator Zewdu Terefework verwacht dit weekeinde duizenden supporters uit heel Europa . “Het festival is een samenzijn van alle Ethiopiërs in Europa”, zegt hij trots. “We zijn allemaal vrienden”, beweert de Zwitserse supporter Paul Kandousil. Hij heeft net een traditioneel hoedje op de markt gekocht. Als het aan hem ligt kunnen ze beginnen. “Zwitserland wordt kampioen, straks pakken we die Engelsen helemaal in.” Terefework denkt dat Nederland ook een kans maakt. “Maar Duitsland heeft vijf teams die meedoen, dus die maken ook een goede kans.”

Goede doelen
Alles staat in het teken van Ethiopië. “We kunnen die aandacht wel gebruiken”, vindt Terefework. “Gelukkig denkt de gemeente Amsterdam daar hetzelfde over, zonder hen was dit niet doorgegaan.” De opbrengsten gaan naar goede doelen, zoals de Stichting Dir. “Wij organiseren sportprojecten voor gehandicapten”, zegt Georges Mezbege van Stichting Dir. Hans Treurniet en zijn vrouw verkopen spulletjes voor hun organisatie Food for All. Daarnaast is hij architect. Verschillende gebouwen in de hoofdstad zijn door hem ontworpen. Zijn nieuwste trots is de Hope University College. “Er is zoveel potentieel in dat land, kinderen moeten wel een kans krijgen. Onderwijs is ontzettend belangrijk.”

 

Ethio-Switzerland 250
‘ Zwitserland is favoriet’

 

Ethiopische wijn
Wilhelmine Stordiau verkoopt geïmporteerde Ethiopische wijn. De Duitse dame is in het Afrikaanse land geboren en begon een paar jaar geleden met de import van Begena Tedj. “De meeste Europeanen kennen alleen Zuid-Afrikaanse wijn. Daarom vind ik het zo leuk om op dit soort festivals te staan.” Begena Tedj is een traditioneel wijntje met een zachte honingsmaak. Niet weggelegd voor de arme bevolking. “Honing is vaak te duur. De arme bevolking brouwt hun eigen Telle bier.” Paul Kandousil houdt het bij een kopje koffie. “Zwitserland moet zijn titel verdedigen. We zijn de grote favoriet.”

Even na enen is het toernooi officieel begonnen. Shakira maakt plaats voor de onvermijdelijke vuvuzela’s. Het Duitse meisje heeft een Italiaans speelkameraadje gevonden. Na een minuut of tien wordt er voor het eerst gescoord. Paul en zijn vrienden schreeuwen het uit van blijdschap. “Ik zei het, Zwitserland pakt die Engelsen in.”

Foto boven: Kinderen verzorgen de openingsceremonie (cc) Ralf Duijnmaijer / OneWorld

Foto’s rechts (cc) Ralf Duijnmaijer / OneWorld

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons