Achtergrond

Dierenrechtenactivisme in China groeit

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Waar het hebben van een huisdier vroeger als kapitalistisch werd ervaren, hebben nu steeds meer Chinezen een hond of kat. Met het aantal huisdieren groeit ook de bezorgdheid om hun welzijn. Vooral stedelingen bekommeren zich steeds meer om het lot van de trouwe viervoeters.

Een van de speerpunten van dierenrechtenorganisaties  is dan ook om het eten van honden- en kattenvlees te verbieden. Hoewel maar in een aantal delen van China deze dieren  op het menu staan, worden er naar schatting zo’n honderd miljoen honden per jaar gedood voor hun vlees. De dieren sterven een langzame en pijnlijke dood omdat vlees met veel adrenaline lekkerder zou zijn. Daarnaast zou het vlees van honden, vooral puppy’s, een helende werking hebben.

hondenvlees
Hondenvlees (cc)

 

OpvangHoewel er dus nog geen wetten bestaan die het eten van honden en katten verbieden proberen dierenrechtenorganisaties zoveel mogelijk honden en katten te redden van de slacht. Zo ook Du Yufeng. Na de aardbeving in 2008 in de provincie Shichuan heeft zij haar kinderopvang gesloten om plaats te maken voor een hondenopvang. Ze heeft al honderden honden onder haar hoede en nog steeds is ze op zoek naar dieren die hulp nodig hebben. Yufeng geeft bijna 45.000 euro per jaar uit aan het verzorgen van de dieren. “We worden vaak bekritiseerd door anderen omdat we zoveel geld uitgeven aan hondenvoer terwijl sommige mensen niet genoeg te eten hebben,” aldus Yufeng in een interview met Al Jazeera.

 

 

 

Rabiës
In 2009 stierven in de provincie Shaanxi in tweeënhalve maand tijd acht mensen aan de gevolgen van rabiës, ook bekend als hondsdolheid. Om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen bevolen de autoriteiten alle honden in het gebied af te maken. Zo’n 30.000 werden doodgeknuppeld. Het grootste deel hiervan waren zwerfhonden, maar ook huisdieren werden onder toeziend oog van hun baasjes gedood, of ze nu ingeënt waren of niet. De beelden van deze slachting gingen de hele wereld over en veroorzaakten veel ophef. Ook medische experts hadden twijfel bij het nut van deze actie: “Rabies kan ook worden overgedragen door katten of vleermuizen, het is onmogelijk om ze allemaal af te maken,’ aldus Tan Xiaodong, professor aan de universiteit van Wuhan in een interview met China Daily.

 

 

Medicijnen
Niet alleen honden en katten lopen kans op mishandeling in China. De Chinezen verwerken al eeuwenlang exotische dieren in medicijnen en make-up. Zo worden bijvoorbeeld beren in kleine kooien gehouden waar hun gal wordt afgetapt. Dit gebeurt met een soort kraantje dat in hun buik is gemonteerd.
Een ander voorbeeld zijn de tijgers. De dieren lopen het risico gedood te worden door stropers om vervolgens verwerkt te worden in medicijnen of sieraden. Volgens het Wereld Natuur Fonds is het aantal tijgers in Zuid-Oost Azië tussen 1998 en 2010 met zeventig procent gedaald. Dit wordt mede veroorzaakt door de toenemende vraag naar traditionele Chinese medicijnen.

 

BoeddhismeDe gebeurtenissen in 2009 hebben de dierenrechtenorganisaties een extra boost gegeven. Sindsdien eisen steeds meer mensen dat er wetten worden ingesteld die het dierenwelzijn moeten garanderen. Ching Jiwen, professor aan de Chinese Academy voor Sociale Wetenschappen geeft leiding bij het ontwerpen van wetsvoorstellen voor dierenwelzijn. Hij heeft de volgende verklaring voor het opkomende bewustzijn voor dierenwelzijn: “Dierenwelzijn heeft effect op de economie, handel, religie en ethiek.”

 

 

 

De opvatting dat dierenwelzijn ook betrekking heeft op geloof wordt gedeeld met Yan Xiaoyun. Zij heeft een boeddhistische levensstijl: “Elk leven is evenveel waard. Als honden door ziekte doodgaan kunnen ze door naar een volgend leven, als ze dood worden gemaakt kan dit niet. Een natuurlijke dood kan leiden tot reïncarnatie. Xiaoyun red al jaren dieren die verlaten zijn door hun baasjes. Haar opvang telt op dit moment 1500 honden en 200 katten.

 

 

Foto boven: Honden op weg naar de slacht, Bill Benson (cc)

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons