Achtergrond

De week van Went in tweets #94

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

dWvWiT#94 – Robert Went is econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij werkt bij de WRR onder meer aan onderzoek en publicaties over 'de toekomst van werk' en 'middenklasse(n) onder druk', en twittert veel over economie en globalisering. Voor OneWorld selecteert en becommentarieert hij zijn favoriete tweets. Uit zijn 141 tweets van afgelopen week zijn dit de 19 tweets die je niet mag missen.

Managen

TTIP

Deze week wordt in Brussel weer over TTIP onderhandeld door de VS en de EU. In dat kader is dit interview met de Belgische hoogleraar Ferdie DeVille zeer de moeite waard. Daarnaast was er deze week een artikel waarin geclaimd wordt dat Obama eigenlijk al heeft besloten dat TTIP er niet gaat komen tijdens zijn presidentschap.

Weledelgeleerden

Een mooie bijdrage van een vakbondseconoom over de noodzaak abstractere discussies van adviesorganen en wetenschappers meer te verbinden met de praktijk van de gewone vrouw en man. Geldt niet alleen voor de SER maar veel breder wat mij betreft, dus ook voor de WRR. Voor mij persoonlijk is het een van de redenen om dit blog te maken. En om ook kennis te delen met en halen bij andere groepen dan wetenschappers en beleidsmakers. 

Nieuwe economische wind

The Economist met een pleidooi voor onconventioneel beleid – helikoptergeld, hogere lonen, meer overheidsuitgaven – en de OESO die niet pleit voor meer bezuinigen maar zich hard maakt voor extra bestedingen. Het zijn bijzondere tijden, waar sommige van de collega economen nog even aan moeten wennen.

Apple versus de FBI

'Bernienomics'

In de VS komt sociaal-democraat Bernie Sanders veel verder in de voorverkiezingen van de Democratische partij als kandidaat tegenover Hillary Clinton dan bijna iedereen voor mogelijk had gehouden. Zijn economisch programma werd door econoom Gerald Friedman (die zelf voor Clinton is) doorgerekend en daar kwamen mooie dingen uit.

Vier economen van naam uit de Democratische partij kwamen daarna Clinton te hulp met een verklaring waarin ze hun gezag in de strijd gooien – 'do you know who I am?' argumenten – om de uitkomsten van Friedman's exercitie als ongeloofwaardig af te doen. De bekende econoom Krugman sloot zich daar bij aan – Friedman schreef hem een vernietigende brief. Maar daarmee was de discussie niet over, integendeel. Het regende interessante beschouwingen van andere economen. Heel leerzaam en boeiend om kennis van te nemen, ik beperk me tot een selectie. 

Ciao Umberto Eco

Denemarken

Op de vraag welk ander land nog het meest op Nederland lijkt, of omgekeerd, heb ik al vaak 'Denemarken' als antwoord gekregen. Dat snap ik wel, als ik af ga op de paar keer dat ik daar geweest ben en de Denen die ik ken. Dit artikel is daarom extra interessant.

Bubbels

Een heel mooi interview met de Italiaanse econoom Mariana Mazzucato, die aan een nieuw boek werkt. In het blad Fondsnieuws stond deze week ook een mooi portret van haar.

Lees Robert Gordon !

Twee jaar geleden moesten we allemaal het dikke boek van Thomas Piketty lezen, dit jaar is dat Robert Gordon over economische groei in de VS. Het werk is nog dikker dan dat van Piketty, maar hangt aan elkaar van de inzichten en dingen die je nog niet wist. En vooral: het geeft veel stof tot nadenken over hoe we er nu voor staan en de toekomst – daar ga ik nog wel eens wat over schrijven. Ter introductie een artikel van Jesse Frederik op de Correspondent en een mooie recensie uit de Financial Times.

Kunstmatige intelligentie

Tijdens het onderzoek voor De Robot de Baas ben ik me voor het eerst gaan verdiepen in wat zo mooi 'kunstmatige intelligentie' wordt genoemd. Dan denken veel mensen aan nagemaakte hersenen die straks alles kunnen wat wij ook kunnen, en beter misschien wel zelfs. Maar er is veel hype en hyperbool, daar ben ik inmiddels wel achter. Twee interessante artikelen in dat kader.

Blijf op de hoogte

* Mijn persoonlijke website (ook met een RSS-feed).

* Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Word lid van de nieuwsbrief. 

* Abonneren op de RSS-feed van dit weekblog.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons