Achtergrond

De week van Went in tweets #92

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

dWvWiT#92 – Robert Went is econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij werkt bij de WRR onder meer aan onderzoek en publicaties over 'de toekomst van werk' en 'middenklasse(n) onder druk', en twittert veel over economie en globalisering. Voor OneWorld selecteert en becommentarieert hij zijn favoriete tweets. Uit zijn 163 tweets van afgelopen week zijn dit de 19 tweets die je niet mag missen.

Economie in de war

Er zijn geen oplossingen, alleen maar trade-offs. Dat las ik laatst ergens (waar ook weer?), en ik vind het wel een mooie voor hoe de echte wereld werkt. 

Geregeld heb ik in dit blog tweets waarin economische (schijn)zekerheden ter discussie worden gesteld, omdat zaken net wat anders blijken te gaan in de praktijk, of omdat we in een veranderende wereld zitten die we (nog) niet begrijpen. Dit stuk van Mark Blyth is daar ook een goed voorbeeld van.

Dat er best wat verandert binnen de economische wetenschap, ook al gaat dat velen niet snel genoeg, blijkt uit dit overzichtsartikel van econoom Mark Thoma.

Basisinkomen

Zo af en toe krijg ik een verzoek om ergens over basisinkomen te komen praten of in discussie te gaan. Dit onderwerp leeft. Omdat ik me met uitingen voor publiek en in de media probeer te beperken tot zaken waar ik echt wat van denk te weten, laat ik die uitdagingen tot nu toe beleefd aan me voorbij gaan. Maar ik volg de gedachtenvorming over het onderwerp natuurlijk wel een beetje. Twee interessante stukken in dat kader.

Mazzucato

The ability to dream big. Daarover praat de Italiaanse econoom Mariana Mazzucato in deze lecture, die zeer de moeite waard is.

TPP-baten

Dezelfde Jeronim Capaldo die de discussie over TTIP een grote dienst bewees door een paper te schrijven waarin hij met een alternatief economisch model grote vraagtekens zet bij de geclaimde baten van TTIP, heeft nu met andere economen samen een kritisch paper geschreven over TPP, dat andere grote handelsverdrag. Ook in dit geval leidt dat weer tot veel discussie. Interessant, ook voor het vervolg van TTIP.

Flint 1

Verslaafd

De snelle ontwikkeling van computertechnologie heeft de manier waarop mensen communiceren en aan informatie komen compleet veranderd. Maar er zijn ook zorgen over de effecten van deze revolutie. Dat schrijft Robert Gordon in zijn monumentale boek over Amerikaanse groei sinds 1870. Een mooi artikel in dat kader over jou, over mij, over ons: "Americans spend an average of five and a half hours a day with digital media, more than half of that time on mobile devices (…) Once out of bed, we check our phones 221 times a day—an average of every 4.3 minutes—according to a UK study. This number actually may be too low (…) 61 percent of people said they checked their phones less frequently than others they knew." 

Ter relativering van het idee dat alles anders, sneller en drukker is dan vroeger een quote uit een mooi interview met Edward Shorter in het Psychologie Magazine over 'modeziektes', wat hij 'de tunnelvisie van psychiaters en psychologen' noemt, en de behandeling van depressies.

Algoritme

Informatief stuk voor een niet-techneut zoals ik over de regels die van steeds grotere invloed zijn op ons leven.

Rethinking economics

Aandacht in de media ook deze week voor de internationale beweging van studenten en academici die zich beijvert voor meer pluriformiteit in het economieonderwijs en in de economische wetenschap.

RE:NL

Ook in ons land bestaat sinds kort een stichting die zich hiervoor in gaat zetten. Onze vice-voorzitter, prof. Irene van Staveren, staat met een interview op de website van Rethinking Economics Nederland en schreef een stuk op Me Judice.

Flint 2

Een van de beste stukken die ik las over wat in Flint nou precies met het water gebeurd is, komt uit de New Yorker

Banken

Iedereen die nog niet naar The big Short geweest is, kan ik zeer aanraden dat alsnog te doen. Ik vond het een geweldige film, met – spoiler alert – helaas een deprimerend einde voor wie denkt (of hoopt) dat er iets veranderd is in de financiële sector. Maar ook dat is een reden om deze film te zien! Dit is nog lang niet afgelopen, en de discussie gaat door over hoe de financiële sector weer dienstbaar en ondergeschikt gemaakt kan worden aan de reële economie en ons aller welzijn. Daarover een interessant artikel. 

 

Blijf op de hoogte

* Mijn persoonlijke website (ook met een RSS-feed).

* Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Word lid van de nieuwsbrief. 

* Abonneren op de RSS-feed van dit weekblog.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons