Achtergrond

De week van Went in tweets #90

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

dWvWiT#90 – Robert Went is econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij werkt bij de WRR onder meer aan onderzoek en publicaties over 'de toekomst van werk' en 'middenklasse(n) onder druk', en twittert veel over economie en globalisering. Voor OneWorld selecteert en becommentarieert hij zijn favoriete tweets. Uit zijn 161 tweets van afgelopen week zijn dit de 18 tweets die je niet mag missen.

Vrijheid

Economen: users guide

Uit mijn favoriete boek in 2015 van Harvard-econoom Dani Rodrik deze tien gedragsregels voor niet-economen.

In The Economist een artikel over hoe hun ideologische voorkeuren economen in de weg kunnen zitten.

CBS

Om te kunnen begrijpen hoe ons land en de wereld in elkaar zitten, hebben we onder andere betrouwbare data nodig. Het CBS, dat onderdeel is van het ministerie van EZ, verzamelt veel data en statistieken en staat internationaal hoog aangeschreven. Ik ben een fan van sommige publicaties van het CBS. Bij de WRR zijn we mede afhankelijk van data van het CBS. En om een ander voorbeeld te geven: de longread over handel die ik samen met Hella Hueck schreef, hadden we niet zo kunnen maken zonder data en suggesties van deskundige mensen bij het CBS. 

De laatste tijd is er nog wel eens kritiek op interpretaties die het CBS geeft aan cijfers en over keuzes die ze daar maken – ik lees en hoor dat ook. Rutger Bregman schreef er een stuk over voor De Correspondent, waar het CBS op reageerde met een groot interview met haar hoogste ambtelijke baas op de eigen site.

Mijn 'vijf centen' in deze discussie zijn dat het eigenlijk om drie dingen gaat. Allereerst om stevige bezuinigingen op het CBS. Dat is een politieke keus waar je naar mijn bescheiden mening grote vraagtekens bij kunt (nee: moet) hebben. We dreigen daarmee in eigen land te ondermijnen waar veel opkomende landen een moord voor zouden doen: goede en betrouwbare statistieken en data.  

Een tweede issue is dat het CBS meer tijd en menskracht besteedt aan het 'technisch duiden' en toegankelijker maken van haar data. Daar is niet iedereen van gecharmeerd merk ik, maar dat lijkt mij juist prima. Niet iedereen is immers in staat statistieken en data goed te lezen en te interpreteren en daar worden nog wel eens fouten bij gemaakt – zie de tweet hieronder. 

Een derde punt is dat het CBS natuurlijk wel haar eigen data goed moet interpreteren en presenteren. En als neutrale organisatie van en voor ons allemaal elke schijn van 'politiek gekleurde duiding' moet mijden als de pest. Dat daarbij ook wel eens fouten gemaakt zullen worden, is logisch. Wel graag zo min mogelijk en dus is leren van dingen die niet goed zijn gegaan cruciaal. Maar zonder mislukkingen en fouten krijg je ook geen innovaties.

Schulden

Mooi plaatje met de verdeling van schulden in de wereld. Het moment waarop een flink deel daarvan kwijtgescholden zal moeten worden, komt volgens sommige deskundigen dichterbij.

Shares

Technologische (r)evolutie?

Een leuke korte video met Izabella Kaminska en Martin Wolf van de Financial Times, met hoedjes op in Davos. Zij zijn beiden uiterst sceptisch over de stelling van het World Economic Forum (WEF) dat we in een versnelling zitten van ingrijpende technologische vernieuwingen. In het artikel in de tweet daaronder laat een deskundige ook weinig van die WEF-claim heel.

Nieuwe oude wereld

De herbenoeming van Christine Lagarde als IMF-hoofd is eigenlijk al rond, en bevestigt opnieuw dat rijke landen die in internationale instellingen de dienst uitmaken moeite hebben zich aan te passen aan de veranderende wereld. Twee artikelen daarover.

Beurs

Diversiteit

Een prachtige speech van acteur Idris Alba, waar ik afgelopen weken enorm van genoten heb toen we thuis de drie series van Luther bekeken die op Netflix staan.

Geloof in handel

Nog niet zo lang geleden plaatste je jezelf als econoom zo ongeveer buiten de discussie als je vraagtekens plaatste bij de zegeningen van vrijhandel en liberalisering van handel. Dat is aan het veranderen, onder andere door nieuw onderzoek naar de gevolgen van de toegenomen handel met China voor de VS. Er zijn ook veel verliezers die niet worden gecompenseerd uit de welvaartswinst op macroniveau door meer handel. Economische verliezers die zich tegen de geglobaliseerde elite keren, noemt Martin Wolf dat.   

Voorspelling

Uitgerangeerd

 

Blijf op de hoogte

* Mijn persoonlijke website (ook met een RSS-feed).

* Vanaf nu elke week een mailtje wanneer mijn nieuwe blogpost online staat? Word lid van de nieuwsbrief. 

* Abonneren op de RSS-feed van dit weekblog.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons