Achtergrond

De beste Research-artikelen van 2015

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

OneWorld Research blikt terug op de beste, leukste en meest spraakmakende onderzoeksartikelen van 2015. Van onderzoek naar de zin en onzin van ontwikkelingshulp tot de laatste inzichten over klimaatverandering en van peilingen naar de Nederlandse mening over vluchtelingen tot scripties over conflict. Wat vonden jullie als lezers nu echt interessant? Dit zijn de meest gelezen en gedeelde tien artikelen. 

Millenniumdoelen

1. "Millenniumdoelen? Nog nooit van gehoord!"
Uit trendonderzoek van Kaleidos Research blijkt dat veel Nederlanders in het afgelopen decennium de millenniumdoelen niet kenden of niet precies wisten wat deze doelen betekenden. Zal het de nieuwe werelddoelen (de Sustainable Development Goals) ook zo vergaan?

2. Vakantie anno 2015: met de local op de foto in de krottenwijk
Het is weer vakantie! Ga je de toerist uithangen? Of ben je iemand die zich graag onderscheidt van de toeristische meute? Dat wordt dan steeds lastiger; de wereld is in rap tempo aan het ‘vertoeristiseren’. Filosoof Ruud Welten van Tilburg University houdt ons als toerist – ja heus dat zijn we uiteindelijk allemaal – een spiegel voor.

Foto: Stephen Wall - Flickr CC

3. Homovluchteling? Bewijs dat maar eens
In 76 landen in de wereld zijn homoseksuele uitingen tussen volwassenen strafbaar. Ook worden wereldwijd veel homoseksuelen bedreigd. Uit angst vluchten elk jaar duizenden homoseksuelen naar Europa. Daar aangekomen moeten zij hun seksuele geaardheid eerst nog bewijzen voordat ze de status van homovluchteling krijgen. Maar hoe bewijs je  dat je homo bent? Een verslag van een aansprekend debat van de Academische Club van de Universiteit van Amsterdam.

Foto: UK DIFD via Flickr CC

4. Wat werkt: zielige slachtoffers of sterke mensen? 
Humanitaire hulporganisaties bereiken met hun campagnes vaak een groot publiek. Maar wat doen deze beelden eigenlijk met de kijkers? Kun je als organisatie beter inspelen op de emoties van je kijkers, of juist op hun verbondenheid met het slachtoffer? Johannes von Engelhardt (Erasmus Universiteit Rotterdam) onderzocht hoe kijkers reageren op verschillende verhalen over slachtoffers van humanitaire rampen.

Foto: Unicef Ethiopia via Flickr CC

5. Een nieuwsitem over vluchtelingen: hoe reageer jij?
Op plaats 5 nog een artikel van Johannes von Engelhardt van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Dit keer over de beeldvorming over vluchtelingen. Verhalen over vluchtelingen komen bijna dagelijks in de media. Hoe reageer jij op zo’n verhaal? Ben je geraakt of sluit je je ervoor af? Het onderzoeklaat zien dat verschillende groepen mensen heel uiteenlopende reacties vertonen…

Rellen Indonesië via Indonesische overheid - Wikimedia Commons

6. De oorzaken van etnisch-religieus conflict in Indonesië
Conflicten rondom etniciteit en religie zijn sterk toegenomen sinds het einde van de Koude Oorlog. Antropoloog Yustinus Tri Subagya (Radboud Universiteit Nijmegen) deed promotieonderzoek naar het etnisch-religieuze geweld in zijn land Indonesië. “Mijn onderzoek kan helpen om de escalaties tussen verschillende religieuze en etnische groepen te verklaren.”

Foto: Dougal Thomas / Corbis

7. Nederlands debat ontwikkelingshulp achterhaald
Het Nederlandse politieke en publieke debat over de financiering van ontwikkelingshulp is smal en achterhaald en sluit niet aan bij de wereldwijde uitdagingen van deze tijd. Dit blijkt uit het rapport ‘Financing Development Now and In the Future’ van Kaleidos Research.

Foto: Arvid van Dam

8. Sri Lanka 10 jaar na de tsunami
OneWorld Research geeft pas afgestudeerden de gelegenheid om een artikel te schrijven over hun scriptie. Arvid van Dam (Universiteit Utrecht) schrijft over de machtsstrijd die na de tsunami ontstond bij de wederopbouw van het kustgebied van Sri Lanka en legt uit hoe burgers de dupe van het gesteggel worden.

Foto: Peter Hayden - Flickr CC

9. Ontwikkelingshulp: een verouderd concept?
Het traditionele concept van ontwikkelingshulp is verouderd, vindt ontwikkelings- en financieringsexpert Age Bakker. “Een fundamentele wijziging in het denken over ontwikkelingssamenwerking is daarom nodig.” 

Foto: Liesbeth Feikema (uitsnede)

10. "We bekijken corruptie veel te veel door onze Westerse bril"
Landen als Congo en Nigeria staan hoog op de lijst van de meest corrupte landen in de wereld. Nederland is volgens deze lijsten altijd één van de braafste jongetjes van de klas. In onze drang om corruptie te bestrijden in ontwikkelingslanden zijn we geneigd om steeds strengere regels te maken. Dat is niet effectief, stelt Liesbeth Feikema van de Universiteit Utrecht op basis van haar proefschrift.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons