Op donderdag 10 december fietsten de 30 fietsers van Milieudefensie ruim 60 kilometer naar Souilly, een plaatsje net voor Parijs. De eerste winterse dag deed zijn intrede: men klaagde over koude voeten en handen. Langs uitgestorven dorpen in een schilderachtig landschap zochten zij warmte in locale cafés die duidelijk niet berekend waren op zoveel mensen in knalgele hesjes.

De dag erna ging de groep vroeg uit de veren: om 8 uur zaten ze alweer op de fiets om via het Canal de l’Ourcq en later Canal de St. Martin de Parijse binnenstad in te fietsen. Bij een hotel aan de Quai de l’Oise werden de fietsers feestelijk onthaald door medewerkers van Milieudefensie, waaronder Campagneleider Energie Ike Teuling. Na een kop koffie fietsten de fietsers door naar het einddoel: “ La Tour Eiffel”, waar een laatste groepsfoto gemaakt werd samen met een groep Spanjaarden die ook op de fiets naar Parijs was gegaan.

Op zaterdag 12 december vulden we met zijn tienduizenden de straten van Parijs. We voerden, ondanks alle belemmeringen van de autoriteiten, op een vreedzame, krachtige en creatieve manier actie tegen klimaatverandering en voor een duurzame en fossielvrije wereld. Het was een fantastische dag waarop wij het laatste woord hadden.

In de bus terug naar Nederland kregen we het bericht dat het klimaatakkoord gesloten was. Deze klimaat overeenkomst is een belangrijke stap voorwaarts. Voor het eerst in de geschiedenis hebben een kleine 200 landen een bindende overeenkomst getekend om de klimaatverandering tegen te gaan. Hoera!

Deze fietstocht en de acties in Parijs hebben mij en de fietsers wakker gemaakt. Nu de overeenkomst er is, is het van belang om zelf in actie te blijven en krachten te bundelen. Kracht is als een spier, de spier zal niet groter worden door niets te doen. We zullen uit onze veilige wereld moeten stappen en nieuwe wegen moeten verkennen. Wat onze regeringen in conferentiecentra ook besluiten in de toekomst, wij gaan ervoor zorgen dat de wereld fossielvrij wordt en duurzame alternatieven mogelijk worden.

Ik ben dankbaar en blij dat ik er bij was in Parijs – samen met 30 fietsers, 500 andere Nederlanders en duizenden activisten vanuit de hele wereld. In Parijs heeft een beweging zijn kracht gevonden die vastberaden is om klimaatverandering te stoppen. Niet de politiek, maar wij zijn de klimaatbeweging!

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Sophie Nusselder is yoga-docent en vrijwilliger bij Milieudefensie
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief