Een groep van 30 deelnemers fietst deze week van Utrecht naar de klimaatconferentie in Parijs. Vandaag gaat de tocht van St. Quentin naar Compiègne. 

Vandaag stel ik je graag voor aan de jongste en de oudste deelnemer van de fietstocht: Bas en Huib. Deze twee fietsers zijn aan elkaar gewaagd: zij fietsen samen in de groep die meestal het snelste fietst. 

Huib Poortman (78 jaar) heeft zijn hele leven in het onderwijs gewerkt. Daar voelt hij zich naar eigen zeggen “als een vis in het water”. Tot zijn 68e jaar was hij docent aardrijkskunde op het Haags Gymnasium. Daar valt deze van oorsprong geoloog vandaag de dag nog wel eens in.

Zijwieltjes
Huib zijn eerste fietsherinnering was in 1941, toen hij vier jaar was. Hij was op samen met zijn ouders op vakantie bij familie in Vianen en leerde fietsen op een kinderfietsje met stepwieltjes. Zijwieltjes heeft hij nooit gehad, hij heeft meteen leren fietsen op een gewone fiets. Op vakantie gaan met de fiets doet Huib ook al vanaf jonge leeftijd: vanaf zijn tiende jaar. Inmiddels heeft hij heel wat tochten gemaakt

Zeer gemotiveerd
Afgelopen zomer was hij nog een aantal weken aan het fietsen op Bali. Hij is zeer gemotiveerd om naar Parijs te fietsen. Huib: “Ik vind dat de hele wereld gemobiliseerd moet worden om achter de bestrijding van de opwarming van de aarde te staan. Met deze fietstocht vraag ik hier graag aandacht voor.”

De vijftienjarige Bas Smeets is de jongste deelnemer van de fietstocht. Zijn eerste fietsherinnering was toen hij vier jaar was en achteruit van een heuvel afreed. 
Bas: "Ik luisterde niet, maar mijn fiets wel”. Bas zit op de Vrije School in Zutphen in 3 VWO. Toen zijn moeder Jannie, die lid is van Milieudefensie, Bas vertelde over de fietstocht dacht hij meteen: “Ik ben een goede fietser, ik wil meedoen”.  

Spreekbeurt
Een maand voordat de fietstocht begon vroeg hij toestemming aan zijn school en zijn moeder heeft nog een gesprek gehad met de schoolleiding. Hij kreeg een 'go' – op één voorwaarde: het geven van een spreekbeurt over deze tocht. Dit is geen probleem voor Bas, die heel goed weet waarom hij meefietst en hier zeker drie kwartier mee kan vullen in een les. Bas: “Ik ga mijn klasgenoten vertellen over wat klimaatopwarming inhoudt en wat de gevolgen hiervan zijn voor verschillende landen in en buiten Europa. De grote mensen in de politiek zijn nu in Parijs aan ’t overleggen welke maatregelen er moeten worden genomen zodat er milieuvriendelijker gedacht en gehandeld wordt. 
Hier wil ik bij zijn.”

Dit is deel 7 uit een reeks verhalen over de fietstocht van Milieudefensie. Je kunt alle verhalen hier teruglezen

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Sophie Nusselder is yoga-docent en vrijwilliger bij Milieudefensie
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief