Achtergrond

9 goede voornemens die wel een verschil maken

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Januari is al een paar dagen onderweg, maar het is nooit te laat voor een goed voornemen. Daarom heeft OneWorld negen groene, duurzame, wereldverbeterende voornemens – die écht helpen – op een rijtje gezet. Want wie wil er in 2015 nu niet het verschil maken?

Minder vlees, zuivel en eieren 
Vliegreizen en electronica hebben veel milieu-impact, maar niet zoveel als de productie en consumptie van vlees en zuivel. Ja, dat lees je goed. Volgens onderzoekers van Chatham House kan de productie efficiënter, maar zijn het de consumenten die echt het verschil kunnen maken. Iets minder eieren, zuivel en vlees in 2015 please!

Goede voornemen suggesties:
1. Groene vingers? Ga aan de slag en doe het zelf: kweek je eigen kiemen of leer fermenteren.
2. Kook/Eet minstens een keer per week vegetarisch. En bedank sowieso wat vaker voor tonijnsalade, sushi tunarolls en biefstuk. De tonijn is namelijk bijna op, en jouw biefstuk richt een ravage aan.
3. Eet ook iets minder eieren, zuivel.

Geef afval een tweede leven
Eerder berichtten we nog over plastic-etende paddestoelen. Ondanks die innovatie zou de wereld beter af zijn met meer reduce, reuse, recycle. Francien Eppens helpt je op weg met haar Shop&Drop app, die afval scheiden leuker maakt. En laat je inspireren door de afvalliefhebbers Philip Troost die met zijn bedrijf van restafval maakt groene energie maakt; en Tom Szaky die ‘niet-recyclebaar’ afval toch een tweede leven geeft.

Goede voornemen suggesties:
4. Maak prachtige aarde van je gft-afval. Bouw je eigen wormenbak.
5. Maak van afval scheiden een gewoonte. Weet je niet in welke bak of zak je iets moet weggooien? Raadpleeg de recyclemanager.

Verklein je watervoetafdruk
Nederlanders en water. Uit onderzoek blijkt dat we weinig weten van ons indirecte waterverbruik: hoeveel water is er nodig voor het maken van een spijkerbroek, oliebol, of kunstkerstboom? En hoe normaal is het eigenlijk dat er in ons land elke dag schoon drinkwater uit de kraan komt voor een tientje per maand? Of dat we – hoewel ons kraanwater het beste water ter wereld is – steeds meer gebotteld water drinken?

Goede voornemens suggesties:
6. Koop kleding die gemaakt is van biologisch katoen of andere duurzame grondstoffen. Koop duurzaam, en koop met kennis!
7. Investeer een paar euro in een bidon of flesje en drink voortaan kraanwater. *Boycot the bottles!

Delen is vermenigvuldigen 
Duurzame ouders krijgen duurzame kinderen. Dat blijkt uit een onderzoek van Kaleidos Research. Goed voorbeeld doet dus echt volgen. “Als ouders zich thuis ‘duurzaam’ gedragen, bijvoorbeeld rekening houden met het milieu en zich inzetten voor de samenleving door vrijwilligerswerk, dan gedragen hun tieners zich ook duurzamer.” Verdubbel je impact door niet alleen duurzame keuzes te maken, maar deze ook te delen met je kinderen, vrienden, familie. Inspiratie nodig? 

Goede voornemen suggesties:
8. Vertel vrienden, familie en collega’s over je goede voornemens. Wellicht zijn je voornemens ‘besmettelijk’.
9. Help OneWorld vooruit en steun ons bij het promoten van grensoverschrijdend denken en groen doen. Ik doe mee!

Nulmeting: Happy Planet Index
Het idee achter goede voornemens is natuurlijk vooruitgang en geluk. Jij, ik, iedereen wil gelukkig zijn. En de meeste van ons willen ook dat morgen beter is dan gisteren. Begin het nieuwe jaar daarom met een nulmeting: als je weet hoe je er nu voor staat, kun je in december meten hoeveel er is verbetert. Maak je eigen Happy Planet Index en ontdek hoe je woonsituatie, gezondheid en leefstijl je geluk en je footprint beinvloeden. Bovendien krijg na het invullen direct extra tips om gelukkiger én duurzamer te leven.

Natuurlijk zijn we ook benieuwd naar jouw goede voornemens. Staan ze nog niet in dit lijstje? Deel ze in de comments – happy  new year!

Update: kijk voor een alternatieve lijst met goede voornemens in de comments. Daar somt Lomito voornemens op voor hen die meer tijd en/of geld te besteden hebben. Check ook het pleidooi van Mart Lubben om minder te vliegen.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons