Amsterdam onderzoekt ‘ethisch verantwoord aanbesteden’

21-07-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP/onzeWereld

Als het aan de PvdA, Amsterdam Anders, de Groenen, de SP en GroenLinks in Amsterdam lag, hadden ze een order aan IHC Delta tegengehouden.

Maar de gemeente Amsterdam kon er niet onderuit, zo bleek in de nacht van donderdag op vrijdag tijdens de laatste raadsvergadering voor het reces.

De partijen vinden eigenlijk dat de gemeente geen blusboten kan bestellen bij een bedrijf dat economisch actief is in Birma, omdat het militair regime daar op grote schaal mensenrechten schendt. 'Zelfs Heineken en de ABN-AMRO doen dat niet', aldus een PvdA-raadslid.

Maar de gemeente kan het toekennen van de order aan IHC Delta niet tegenhouden als gevolg van de Europese aanbestedingsregels, hield wethouder Havenzaken G. Dales de raad voor.

De Nederlandse regering heeft nooit een officiële boycot van Birma afgekondigd. Het raadt alleen investeringen in dit land af. Sinds vier juli verbiedt zij wel het leveren van militair strategische goederen aan het Aziatische land.

Proberen om onder het bedrijf uit te komen met een nieuwe aanbestedingsprocedure was ook niet mogelijk, aldus Dales. Het is in strijd met de Europese regels om een nieuwe procedure te beginnen met dezelfde specificaties.

Dales zei alle mogelijkheden te hebben onderzocht, maar Amsterdam kon niet onder de order uit. IHC Delta bleek nu eenmaal de goedkoopste.

Een IHC-boot met de naam Aung San Suu Kyi?
Tom Kramer van het Birma Centrum Nederland (BCN) vindt dat Dales op zijn minst de gemeenteraadsleden correct had kunnen informeren. 'Wij hebben in mei per brief geprotesteerd tegen de order bij dit bedrijf. Dales heeft dat nooit duidelijk gesteld in de bevoegde commissie.'

BCN is van mening - net als de Birmese oppositieleidster Aung San Suu Kyi – dat 'bedrijven die zaken doen met de Birmese junta mede verantwoordelijk zijn voor het voortduren van de repressie'. Kramer van BCN vindt dat bedrijven ook hun maatschappelijke verantwoordelijkheid moeten nemen.

ABN Amro heeft in april al zijn aandelen IHC Caland verkocht. Het BCN heeft sterke aanwijzingen dat het pensioenfonds ABP, een invloedrijke, institutionele belegger, momenteel hetzelfde aan het doen is.

In de Tweede Kamer ligt op dit moment het 'Convenant Maatschappelijk ondernemen' ter discussie. Doel hiervan is om de overheid - van nationaal tot lokaal - de mogelijkheid te geven extra ethische eisen te stellen bij het besteden van overheidsgeld. De Amsterdamse gemeente gaat onderzoeken of ze dat zelf ook al kan.

'In Amerika hebben verschillende steden via 'selective purchasing laws' de mogelijkheid om Birma te boycotten. Overheden en bedrijven verplichten zich om geen diensten of producten van Birma af te nemen. Zoiets zou Amsterdam als eerste ook kunnen doen,' aldus Kramer.


Een voorstel binnen de Amsterdamse gemeenteraad om één van de IHC-boten te vernoemen naar de winnares van de Nobelprijs voor de vrede Aung San Suu Kyi werd verworpen. Een aantal raadsleden noemde dat zelfs ‘luguber'.

Website van tal van Birma-groepen

Reacties