Amnesty: 'Stuur VN-waarnemers naar Irak'

07-03-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Dat staat in het rapport 'Iraq: The need to deploy human rights monitors', dat Amnesty vrijdag presenteerde.

'Wat ook de uitkomst zal zijn van het wereldwijde debat over de ontwapening van Irak, de bescherming van de mensenrechten van het Irakese volk blijft de grootste zorg,' zei Irene Khan, secretaris-generaal van Amnesty International.

De mensenrechtenorganisatie wil dat er onmiddellijk 'een peloton VN-waarnemers naar Irak wordt uitgezonden'. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties erkent de rol van mensenrechtenwaarnemers wel in andere conflictsituaties. 'Nu is de tijd aangebroken voor Irak,' aldus Khan.

Adviesorgaan voor Veiligheidsraad

Op lange termijn kan de aanwezigheid van VN-waarnemers voorzien in de kennis die nodig is voor institutionele hervormingen en het neerzetten van een nieuwe wetgeving. Ook kunnen zij dienen als een adviesorgaan voor de Veiligheidsraad en andere afdelingen van de VN waar actuele informatie over de mensenrechtensituatie in Irak van belang is.

Al vanaf 1993 vraagt de Algemene Vergadering en de Mensenrechtencommissie van de VN om de aanstelling van waarnemers in Irak.

Irak heeft ingestemd met de komst van een speciale rapporteur, maar heeft geen toestemming gegeven voor een permanent verblijf van VN-waarnemers.


Zie ook discussieforum over Irak

Amnesty International
Amnesty Nederland

Reacties