Amnesty: 'Marteling van kinderen wereldwijd schandaal'

08-12-2000
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP/doris

‘Over de hele wereld zijn dezelfde patronen van mishandeling te herkennen,’ meldt het rapport. ‘Er is weinig verschil tussen hoe de Chinese en de Braziliaanse politie kinderen behandelt, en er is weinig verschil tussen de situatie in detentiecentra in Paraguay en Rusland. Het geweld tegen kinderen in een gewapend conflict is even verwoestend in Sierra Leone als in Afghanistan.’

Volgens het rapport is in sommige landen marteling een 'normaal' gevolg van een arrestatie en worden ook kinderen door politie geslagen, gemarteld en seksueel misbruikt. Dergelijke misdaden door mensen die kinderen juist behoren te beschermen, komen meestal niet naar buiten en worden zelden bestraft, zegt Amnesty.

Ook de situatie in gevangenissen en zelfs weeshuizen komt soms neer op marteling, zowel in rijke- als ontwikkelingslanden. Daarnaast wonen er wereldwijd 100 miljoen kinderen op straat, waar zij een makkelijke prooi zijn voor mishandeling.

Het rapport stelt dat marteling zeer ernstige gevolgen heeft voor de lichamelijke en geestelijke gesteldheid van opgroeiende kinderen. ‘De Conventie voor de Rechten van het Kind is het meest geratificeerde mensenrechtenverdrag in de wereld, maar regeringen leven de principes en afspraken van de conventie niet na,’ zegt Amnesty. ‘Door geweld tegen kinderen toe te staan, zetten wij onze toekomst op het spel.’

Amnesty roept regeringen in de hele wereld op om martelingen van kinderen publiekelijk te veroordelen, alle beschuldigingen van marteling te onderzoeken, marteling bij wetgeving te verbieden en daders van martelingen te berechten.

Het rapport is gepresenteerd vlak voor de Internationale Dag van de Rechten van de Mens op 10 december en maakt onderdeel uit van de internationale campagne tegen martelen 'Help martelen voorkomen; genezen doet 't nooit meer'.

Nederlandse afdeling van Amnesty
Internationale website van Amnesty

Reacties