Amnesty: 'Lever geen censuur-technologie aan China'

27-11-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

De mensenrechtenorganisatie dringt er bij de Chinese autoriteiten op aan de opgepakte internetgebruikers vrij te laten. Twee leden van de verboden spirituele beweging Falun Gong zouden in gevangenschap zijn overleden.

Volgens een woensdag gepubliceerd rapport blokkeert de Chinese overheid buitenlandse websites en zoekmachines, zoals eerder Google, heeft het een speciale internetpolitie in het leven geroepen en sluit het websites die informatie over corruptie en kritische artikelen over de overheid verspreiden.

In extreme gevallen kunnen internetgebruikers worden aangemerkt als staatsgevaarlijk en daardoor tot de dood worden veroordeeld.

Politiek gevangene

'Nu China?s rol als economische en handelspartner steeds belangrijker wordt, hebben multinationals een speciale verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat hun technologie niet wordt gebruikt om fundamentele mensenrechten te schenden,' stelt het rapport.

'Iedere persoon die wordt vastgezet louter omdat hij zijn opvatting en andere informatie op het internet publiceert of omdat hij naar bepaalde websites kijkt, is een politiek gevangene,' schrijft Amnesty. 'Hij moet onmiddellijk en zonder voorwaarden worden vrijgelaten.'

Amnesty meldde dat de voormalige politieagent Li Dawei tot elf jaar cel is veroordeeld, omdat hij artikelen op pro-democratische websites had gedownload.

Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat hij het rapport van Amnesty over de opgepakte internetgebruikers nog niet had gezien. De woordvoerder zei dat de organisatie vaker verklaringen heeft uitgegeven, die niet waren gegrond.

Afgelopen zomer telde China bijna 46 miljoen gebruikers. Verwacht wordt dat China binnen vier jaar de grootste internetmarkt van de wereld is. Sinds 1995 heeft de overheid meer dan 60 regels vastgesteld om het internetgebruik te reguleren.

Hier kunt u reageren


Frank Blous reageert:
Quote:
'Nu China's rol als economische en handelspartner steeds belangrijker wordt, hebben multinationals een speciale verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat hun technologie niet wordt gebruikt om fundamentele mensenrechten te schenden,' stelt het rapport.'
Als actief Amnesty-lid ben ik bang dat, juist omdat China voor Europese en Amerikaanse ondernemingen steeds interessanter wordt, het regime in Beijing de mensenrechten kan blijven schenden. Westerse regeringen en bedrijven zijn louter geïnteresseerd in het Chinese marktpotentieel en kijken niet naar schendingen van mensenrechten door de machthebbers in Beijing. Het blijft daarom Amnesty's taak om het regime in Beijing te blijven bekritiseren en actie te blijven voeren voor ten onrechte vastgezette Chinezen.

Quote: 'Amnesty meldde dat de voormalige politieagent Li Dawei tot elf jaar cel is veroordeeld, omdat hij artikelen op pro-democratische websites had gedownload.'
Zo'n vonnis is in China geen bluf; zo'n straf moet de gevangene meestal compleet uitzitten.

Quote: 'Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat hij het rapport van Amnesty over de opgepakte internetgebruikers nog niet had gezien. De woordvoerder zei dat de organisatie vaker verklaringen heeft uitgegeven, die niet waren gegrond.'
Tja, de Chinese regering wordt door Amnesty vaak genoemd, dus dan kun je het beste zeggen dat Amnesty's verklaringen "niet zijn gegrond."

Het is goed om vast te stellen dat China in economisch opzicht steeds dichter bij Japan, Europa en Amerika komt te staan. Vervelend is echter om tegelijkertijd te moeten vaststellen dat de politieke vrijheden van de Chinezen te vergelijken blijven met die van de Argentijnen en Chilenen onder Videla en Pinochet. Daar had je ook een kapitalistische economie, maar draconische onderdrukking.
Frank Blous (35)
Tilburg

Reacties