Amnesty klaagt excessief geweld ordediensten Genua aan

25-07-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: onzeWereld

Amnesty International zegt ‘zeer bezorgd’ te zijn over de omstandigheden waarop een jonge demonstrant werd doodgeschoten door een 20-jarige die zijn dienstplicht vervulde bij de carabinieri, de nationale politiedienst.

Volgens Amnesty is er ‘een diepgaand onderzoek nodig naar en herziening van de huidige trainingsmethoden en het inzetten van ordediensten bij massabijeenkomsten. Er moet alles aan worden gedaan om ervoor te zorgen dat politiemensen getraind en uitgerust zijn om massabijeenkomsten met niet-dodelijke technieken te beheersen’. Het is een internationale standaard, stelt de mensenrechtenorganisatie, dat het gebruik van vuurwapens alleen kan als andere opties niet helpen.

In Genua kwamen 200.000 demonstranten de leiders van de zeven rijkste landen en Rusland kenbaar maken dat ze niet akkoord gaan met de toenemende kloof tussen rijk en arm en de manier waarop de huidige internationale economische machtsverhoudingen die situatie in stand houden.

Amnesty is ook verontrust over het feit dat niet-gewelddadige demonstranten, journalisten en toevallige passanten werden aangevallen door politiediensten. Tevens wordt de razzia op het kantoor van Genua Sociaal Forum op 22 juli streng veroordeeld. Bij die politieactie werden mensen geslagen en urenlang vastgehouden. Advocaten en medische zorg werd geweigerd.

De milieuorganisatie Friends of the Earth (FoE) lanceerde vorige week de campagne Protest is a right – violence is wrong!. Deze en andere organisaties zijn in dialoog met de Belgische autoriteiten om duidelijk te maken dat de bezorgdheid van burgers over de globaliserende economie niet met repressie benaderd kan worden.

De organisaties stellen tegelijkertijd dat geweld van welke groep dan ook uit den boze is.

Amnesty International
Friends of the Earth

Reacties