Amnesty: ‘Juridische stappen als Israël daders niet bestraft’

06-11-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

Bij de invallen eerder dit jaar van het Israëlische leger in de steden Jenin en Nablus op de Westelijke Jordaanoever gelegen zijn volgens de mensenrechtenorganisatie oorlogsmisdaden begaan.

De bezetting van de steden ging gepaard met moorden, marteling en een slechte behandeling van gevangenen. Verder werden huizen verwoest waar nog mensen in aanwezig waren en werd de toegang voor ambulances en andere hulpverleners versperd. Ook werden burgers ingezet als ‘levend schild’.

Het rapport stelt dat de Israëlische autoriteiten niet de verantwoording op zich hebben genomen om de schenders van de mensenrechten aan te klagen. Amnesty vindt dat na het uitblijven van Israëlisch initiatief de internationale gemeenschap juridische stappen moet nemen.

Recht op zelfverdediging

Temeer daar oorlogsmisdaden behoren tot de meest ernstige vormen van schendingen van mensenrechten onder het internationaal recht.

De Israëlische militairen beroepen zich op recht op zelfverdediging en wijzen alle beschuldigingen van de hand.

Zo zou het aantal vernietigde huizen kleiner zijn dan gesuggereerd door Amnesty en zouden die huizen zijn gebruikt om op Israëlische soldaten te schieten, aldus de legerleiding. Ook zouden er van de 8.000 gearresteerden al weer 7.000 zijn vrijgelaten.

Ex-minister van Buitenlandse Zaken van Israël Shimon Perez verwees de aantijgingen eveneens naar de prullenmand. ‘Amnesty is een organisatie die probeert een betere wereld te creëren maar zij zijn geen hof en geen rechters.’

De Palestijnse leider Yasser Arafat noemde het rapport ‘erg belangrijk’ en riep op tot een einde van de bezette gebieden.

Vorige week nog publiceerde de mensenrechtenorganisatie Human Right Watch een rapport waarin het de zelfmoordacties van Palestijnen als misdaden tegen de menselijkheid bestempelde.

Amnesty International
Amnesty Nederland

Reacties