Amnesty: ‘Coalitietroepen folteren Iraakse gevangenen’

19-05-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

‘We weten dat er gevangenen zijn gemarteld op de luchthaven van Basra,’ verklaarden Said Bourmedouha en Judit Arenas na hun terugkeer in Londen, ‘Er zijn ook bewijzen dat in Nasarija mensen werden gefolterd voor ze werden opgesloten.’

Het team van Amnesty probeerde toegang te krijgen tot 2.000 Iraakse gevangenen, maar kreeg daarvoor geen toestemming van Amerikaanse bevelhebbers. De twee onderzoekers zijn nog meer bewijsmateriaal aan het verzamelen voor een rapport dat zal worden voorgelegd aan de Amerikaanse en Britse overheid.

Amnesty beweert ook dat de coalitietroepen er niet in slagen de veiligheid te garanderen en onvoldoende doen om de massagraven van ongeïdentificeerde slachtoffers van het regime van Saddam Hoessein te bewaken.

Gebrek aan inzet

Volgens de mensenrechtenorganisatie slagen de Britse troepen in Basra er niet in de orde en veiligheid te handhaven. Steeds meer mensen klagen over geweld door fundamentalistische sji’ieten.

‘Het geweld neemt nieuwe vormen aan,’ zei Bourmedouha, ‘Twee winkeliers werden vermoord omdat ze alcohol verkochten. Nachtclubeigenaars worden omgebracht, een meisje werd ontvoerd en verkracht, een ander vermoord. Vrouwen wagen zich niet meer op straat zonder mannelijke begeleiding.’

De Britse troepen geven toe dat ze onvoldoende middelen hebben, aldus Bourmedouha. Sommige arrestanten worden onmiddellijk weer vrijgelaten omdat er geen gevangenis is. Intussen zijn er wel al vier politiekantoren ingericht, meldden de onderzoekers. Onontplofte springstoffen en landmijnen rond Basra, die vooral bij kinderen veel slachtoffers maken, vormen een ander probleem.

Amnesty's voornaamste verwijt aan de buitenlandse troepen is het gebrek aan inzet om 17.000 verdwenen Iraakse burgers op te sporen. Massagraven liggen er zo goed als onbewaakt bij.

‘We zagen resten geblinddoekte en geknevelde slachtoffers, t-shirts met kogelgaten, haar en tanden,’ vertelt Arenas. ‘Toen we vijf dagen later terugkeerden was de plek nog altijd niet afgegrendeld. We dringen aan op 24-uurs bewaking en de identificatie van slachtoffers, zodat de families eindelijk rust krijgen.’

Amnesty International (met video van persconferentie)

Reacties