Amerikaanse senaat wil import 'bloeddiamanten' bemoeilijken

15-02-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

De Senaat overweegt nu een wet in te voeren die de import van diamanten bemoeilijkt als blijkt dat de opbrengsten ervan in handen komen van gewapende groepen in Afrikaanse landen. Het gaat hier vooral om landen als Sierra Leone, Angola en de Democratische Republiek Congo. De Verenigde Staten importeren ongeveer 65 procent van alle ruwe diamant ter wereld.

Het huis van Afgevaardigden stelde begin november 2001 een Wet op de Handel in Schone Diamant op, die al voor het eind van die maand werd goedgekeurd. Dit gebeurde vooral naar aanleiding van een artikel uit The Washington Post. Daaruit bleek dat het al-Qaeda netwerk van Osama bin Laden miljoenen dollars opstreek uit de illegale diamanthandel in Sierra Leone.

Link naar Al-Qaeda

'De dood van duizenden onschuldige West-Afrikanen is al erg genoeg. Maar nu we informatie hebben dat er ook banden zijn tussen de bloeddiamanten en Osama bin Laden, moeten we op wetgevend vlak ingrijpen,' zei de Republikeinse senator Judd Gregg deze week tijdens de hoorzitting.

John Leigh, VN-ambassadeur van Sierra Leone, verzocht de Amerikaanse senatoren wetten op te stellen die een eind maken aan de handel in diamanten. 'Omdat de terroristen de opbrengsten van de diamant gebruiken voor hun gewelddadige activiteiten tegen de democratische samenleving, hebben de VS er alle belang bij de illegale diamanthandel wettelijk in te perken,' aldus Leigh.

Sierra Leone

Sommige politici sturen al bijna twee jaar aan op een verbod op bloeddiamant. In 1999 bleek namelijk dat de rebellen van het Revolutionair Verenigd Front (RUF) hun controle over de diamantvelden in Sierra Leone gebruikten om de oorlog tegen de regering en de burgerbevolking voort te zetten.

Het RUF staat bekend om haar uitermate gewelddadige optredens, waaronder het systematisch amputeren van ledematen onder de burgerbevolking. Ook kinderen behoren tot de slachtoffers.

Groepen uit de diamantsector in de VS en in diamantproducerende landen, met name Zuid-Afrika, willen maatregelen treffen om te voorkomen dat de legale diamanthandel te lijden krijgt. Ze zijn bezorgd dat de berichten over de wreedheden hun product in een kwaad daglicht stellen.

The Diamond Registry
Diamantencampagne van NiZA
Diamantencampagne van NiZA
Diamantencampagne van NiZA

Reacties