Amerikaanse parlementariërs willen WTO afschaffen

19-05-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld/IPS

Vrijhandel met lagelonenlanden is een bedreiging voor Amerikaanse arbeiders en boeren. Dat stellen de volksvertegenwoordigers Ron Paul en Bernard Sanders in een wetsvoorstel waarin ze pleiten voor afschaffing van de WTO. Zij zien hun vrees bevestigd nu als gevolg van afschaffing van de handelsbeperkingen Chinese textiel de wereldmarkt overspoelt.

Politici en ondernemers hebben de vrijpostige parlementsleden tot de orde geroepen. Terugtrekking uit de WHO 'zou vrijwel zeker het faillissement betekenen voor die Amerikaanse arbeiders en boeren die afhankelijk zijn van vrijhandel', zei Peter Algeier, een vertegenwoordiger van het Amerikaanse ministerie van Handel. De export van Amerikaanse goederen en landbouwproducten is de laatste tien jaar alleen maar gestegen.

Algeier krijgt bijval van fabrikanten. 'Mijn bedrijf wordt in zijn groei belemmerd door invoertarieven en handelsbarrières. We zouden veel meer kunnen verkopen als die zouden verdwijnen', aldus Dwight Messinger namens de machtige lobbygroep National Association of Manufacturers.

Textielstroom

Dat wil niet zeggen dat de Amerikanen, zelf niet wars van eigenzinnige praktijken, vinden dat China de WTO heeft gebruikt om hun afzetmarkt te vergroten. Om de textielstroom te stoppen hebben de VS daarom tijdelijke quota aangekondigd voor katoenen hemden, broeken en ondergoed uit China. Ook de Europese Unie heeft protest aangetekend en bezint zich op maatregelen.

De WTO stelt zich vooralsnog terughoudend op. Het wil dat landen zeker een jaar wachten voor ze maatregelen nemen om hun markt te beschermen tegen het  Chinese textiel. Vorig jaar sloeg de WTO de VS met sancties om de oren omdat de subsidiëring van de Amerikaanse katoenboeren in strijd is met de WTO-regels.

WTO weinig succesvol

Dat de rijke landen het niet zo serieus nemen met afschaffing van hun subsidies en de WTO weinig succesvol is in haar werk is deze week nog eens bevestigd vanuit een andere Amerikaanse hoek.

In een onderzoeksrapport naar reilen en zeilen van de WTO stelt het Kenan Institute of Private Enterprise van de Universiteit van Noord-Carolina dat met name de handel in landbouwproducten te weinig aan regels is gebonden.

De landbouwsubsidies en invoertarieven verstoren de toegang van ontwikkelingslanden tot de Europese en Amerikaanse markt. Volgens het rapport doen de leden van de WTO te weinig om ontwikkelingslanden te laten deelnemen aan de vrije wereldhandel.

Reacties