Amerikaanse belastingvoordelen strijdig met WTO-regels

21-08-2001
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP

De Amerikaanse fiscale regeling dateert uit 1982. Ze werd later aangepast, maar kon volgens de EU nog steeds niet door de beugel.

Meer dan 6000 Amerikaanse bedrijven maken gebruik van de belastingregeling, het zogenoemde Foreign Sales Corporation-program. Grote profiteurs zijn onder meer Microsoft en Boeing.

Het belastingprogramma stelt Amerikaanse ondernemingen in staat een deel van hun export via brievenbusvestigingen in belastingparadijzen te laten lopen.

De VS riskeren door het WTO-vonnis nu strafheffingen van 4 tot 5 miljard dollar (ruim 10 tot 12 miljard gulden). Dit bedrag is gelijk aan het voordeel dat het Amerikaanse bedrijfsleven jaarlijks heeft van het belastingprogramma. De VS hebben tot 19 oktober de tijd in beroep te gaan tegen de WTO-uitspraak. De verwachting is dat Washington beroep aantekent. Doet de Amerikaanse regering dit niet, dan mag de Europa de WTO toestemming vragen voor handelssancties.

De VS wilden maandagavond nog niet zeggen of ze in beroep gaan. Volgens de permanente Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Robert Zoellick zijn de gevolgen van het WTO-vonnis al met het Congres en het bedrijfsleven besproken.

Ook met de EU is nauw overleg geweest, aldus Zoellick.

Zoellick heeft eerder dit jaar het handelsgeschil door zijn grote financiële omvang getypeerd als een nucleaire bom op het wereldhandelssysteem. De speciale gezant van president Bush is daarom uit op politieke oplossing voor het conflict.

In april lukte dit ook voor een al acht jaar durende bananenzaak tussen de VS en de EU. In een ander geschil, over hormoonvlees, werkt Brussel aan een oplossing buiten de WTO om.

Wereldhandelsorganisatie (WTO)

Reacties