Amerikaanse bedrijven in startblokken voor wederopbouw Irak

13-03-2003
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS/OneWorld

De Amerikaanse bedrijven kunnen zich inschrijven op contracten voor het herstel van bruggen, wegen, scholen, watervoorzieningen, elektriciteitscentrales en andere infrastructurele projecten die worden platgebombardeerd.

Het Pentagon toonde dinsdag een gedetailleerd plan voor de wederopbouw van Irak. De coördinatie van het geheel ligt bij het Amerikaanse bureau voor Internationale Ontwikkeling, USAid.

Het feit dat er al een zogeheten 'tender' is voor de projecten geeft aan dat de regering-Bush de wederopbouw van Irak snel ter hand wil nemen om de orde snel te herstellen en critici die tegen de oorlog zijn de wind uit de zeilen te nemen.

Haast

Buitenlandse bedrijven mogen zich niet inschrijven voor de contracten, tot grote ergernis. Zij vrezen meer mis te lopen als Washington dadelijk buitenlandse regeringen en de internationale financiële instellingen oproept om mee te betalen aan de wederopbouw.

USAid verdedigt de beslissing met de opmerking dat haast is geboden en dat een open tender veel te lang zou gaan duren.

Sommige commentatoren zijn in ieder geval blij dat het geld voor de wederopbouw niet wordt betaald met de Irakese olie-opbrengsten, maar komt uit het potje van de Amerikaanse ontwikkelingshulp.

De Duitse minister voor Internationale Samenwerking en Ontwikkeling, Heidemarie Wieczorek-Zeul, hekelde het feit dat er nu al contracten worden vergeven, terwijl er geen energie wordt gestoken in het voorkomen van een oorlog. Ook noemt ze de totale kosten van de oorlog, 200 miljard dollar, 'schandalig' in vergelijking met de 50 miljard dollar die donoren jaarlijks uittrekken voor ontwikkelingshulp.

Gie Swinnen schrijft:
"Mij lijkt het of we een middeleeuwse tragedie aan 't lezen zijn. De VS tracht landen om te kopen om mee ten strijde te trekken tegen een land dat een wingewest zal worden van de overheerser. Het veroverde land zal schatplichtig zijn aan de krijgsheer die het land ingepalmd heeft. Voor hun steun aan de krijgsheer mogen de multinationals nu al inschrijven voor hoeveel ze mogen meepaarten in de opbrengst. Hebben onze hersens daarvoor vier miljoen jaar nodig gehad om dit te bedenken???
Got bless You and America.
Waar is de tijd van Got is mit uns???
Pure menselijke WAANZIN van verziekte geesten!!!!!
Ook Nederland is al bezig mee te helpen aan de voorbereiding!!!!
Gelukkig is in België de Christelijke demokratische partij niet aan de macht of we stonden ook al zover.
Is het dan toch zo dat de godsdiensten de voedingsbodem is geweest voor alle oorlogen?????

Ook ik geloof in het transcendente maar dit kan een god, wat dat ook moge weze, nooit bedoeld hebben. Dit kan alleen maar alleen voortspruiten uit verziekelijkte geesten en die horen gecolloceerd te worden in een psychiatrische instelling.

Reacties