Amerikaanse advocaten eisen eerlijke 'tribunalen' voor Afghanen

05-02-2002
Door: OneWorld Redactie
Bron: ANP

De vereniging telt 400.000 leden. Een vertegenwoordigend lichaam van deze vereniging stemde maandag met 282 tegen 147 stemmen voor het verzoek aan parlement en overheid.

De advocaten beklemtonen dat ook bij de in te stellen speciale militaire rechtbanken voor vermeende terroristen het principe moet gelden dat een verdachte onschuldig is tot het tegendeel is bewezen. De schuld van een beklaagde moet boven elke twijfel worden aangetoond, zo herinneren de advocaten de beleidsmakers.

De regering van president Bush had de ABA vergeefs gevraagd geen aanbevelingen te doen zo lang de regering nog niet heeft bepaald hoe de militaire tribunalen precies te werk zullen gaan. Bush bepaalde op 13 november dat militaire tribunalen kunnen worden ingesteld om buitenlanders te berechten die worden beschuldigd van terrorisme.

Juristen bezorgd
Juristen in en buiten de VS zijn bezorgd over deze aanpak. Vooral omdat de speciale rechtbanken mogelijk geheim opereren. Ook zijn ze eerder geneigd de verdachten ‘schuldig’ te verklaren.

Bovendien zou de beklaagde geen enkel zicht krijgen op de bewijzen waar de aanklagers mee komen en de doodstraf zou gemakkelijker kunnen worden uitgesproken dan bij juryrechtspraak in een gewoon proces.


De VS houden op een marinesteunpunt aan de Cubaanse baai van Guantánamo 158 mensen vast die in Afghanistan zijn opgepakt. In Afghanistan houden de Amerikaanse militairen naar schatting driehonderd mensen vast. Het vervoer van die verdachten uit Afghanistan naar Cuba wordt een dezer dagen hervat, zo is maandag in Washington bekendgemaakt.


De verdachten zouden lid zijn geweest van de troepen van het Afghaanse Talibanregime of van de strijdgroep al-Qaeda van de voortvluchtige Osama bin Laden. De positie van de gevangenen is onduidelijk. Bush noemde ze illegale strijders. De VS hebben hen de status van krijgsgevangene onthouden omdat daar rechten aan zijn verbonden.

Reacties